Finland is deze week lid geworden van de NAVO en daarmee krijgt het westerse bondgenootschap een nieuwe militaire partner die honderden tanks en tientallen jachtvliegtuigen heeft. En een geschiedenis van strijd tegen Rusland.

Het Finse lidmaatschap werd dinsdag officieel beklonken en is vooral ingegeven door de Russische invasie van Oekraïne. Met de toetreding van Finland zijn de directe grenzen tussen Rusland en NAVO-landen in één klap meer dan verdubbeld

Die nabijheid en de Finse geschiedenis van strijd tegen Rusland verklaart waarom het Finse leger zo groot is en het forse arsenaal aan wapens dat het land kan inbrengen voor de NAVO. Dat bestaat volgens persbureau Reuters onder meer uit 650 tanks.

Het International Institute for Strategic Studies (IISS) schat dat Finland minstens 800 gepantserde voertuigen heeft, waaronder 200 Duitse Leopard tanks van het type 2A4 en 2A6. Ook heeft het land volgens het IISS de beschikking over 107 gevechtstoestellen, waaronder 62 jachtvliegtuigen.

Finland heeft naar eigen zeggen "de sterkste artillerie van West-Europa", bestaande uit 700 houwitsers en kanonnen, 700 mortieren en 100 raketwerpers.

Het land heeft ook tientallen trainingstoestellen en surveillance radars, minstens 650 luchtafweerraketten, een onbekend aantal drones, meerdere marineschepen en vele transportvoertuigen, schrijft Reuters.

Finland is momenteel ook zijn wapenvoorraden aan het vergroten met meer raketten, een nieuw luchtafweersysteem en meer drones.

Foto: Lehtikuva/Lauri Heino via REUTERS

Iedere Fin tussen de 18 en de 60 is oproepbaar voor militaire dienst: in de grondwet is vastgelegd dat iedere burger verplicht is bij te dragen aan de nationale defensie. Finland traint elk jaar zo'n 21.000 nieuwe rekruten.

Het land heeft een reservestrijdmacht van 280.000 militairen en er kunnen volgens Reuters bijna 900.000 mensen worden gemobiliseerd.

Finland zegt dat de troepen zelfs al voor toetreding tot de NAVO voldeden aan de militaire criteria van het bondgenootschap: "We hebben een sterke nationale defensie en kunnen aansluiten bij de legers van de verschillende NAVO-landen."

Dat Finland nu deel uitmaakt van de NAVO is een flinke tegenvaller voor Rusland, dat de NAVO als een belangrijke bedreiging ziet.

De Russische president Vladimir Poetin rechtvaardigde de invasie van Oekraïne onder meer met de bewering dat hij de oostwaartse uitbreiding van de NAVO wilde stoppen. De oorlog heeft er echter juist toe geleid dat Finland zijn neutraliteit opgaf en lid werd van de NAVO.

Voormalig Fins premier Alexander Stubb zegt tegen nieuwsmedium Axios dat hij zich vanwege de kracht van het Finse leger weinig aantrekt van de Russische bedreigingen over de NAVO-toetreding. "Als je een leger hebt zoals dat van ons, heb je niet echt iets om je zorgen over te maken. En Rusland weet dat."

LEES OOK: Finland start met bouw van 200 kilometer lang hek met prikkeldraad langs de grens met Rusland – dat gaat €380 miljoen kosten