De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq wil praten met beursuitbater Euronext in de hoop zo meer aandelen in het Noorse Oslo Børs te kunnen bemachtigen. Dat heeft Lauri Rosendahl, het hoofd van Nasdaq Nordic, laten weten in een interview met persbureau Bloomberg.

“We zijn momenteel niet in gesprek met Euronext, maar we zijn natuurlijk klaar om gesprekken te hebben met alle aandeelhouders, en we staan er voor ​​open om dat met hen te hebben”, aldus Rosendahl.

Nasdaq heeft net als Euronext, de onderneming achter de beurs in Amsterdam, een overnamebod gedaan op Oslo Børs. De Amerikanen bieden bijna 674 miljoen euro, meer dan de circa 625 miljoen euro die Euronext eerder op tafel legde.

Rosendahl benadrukt dat het bod van Nasdaq het beste is. Heel veel partijen zouden ook al interesse hebben getoond. Maar Euronext sleepte door bepaalde toezeggingen van beleggers en het kopen van stukken eerder al de steun van een meerderheid van de aandeelhouders in de wacht.

Nasdaq heeft officieel slechts steun van ruim 35 procent van de betrokken beleggers, al zitten daar wel de twee grootste aandeelhouders bij. Het Noorse ministerie van Financiën heeft in de zaak ook nog een belangrijke vinger in de pap. De overheid heeft al gewaarschuwd dat het beoordelingsproces enige tijd in beslag kan nemen.

Voor Nasdaq zou het kopen van Oslo Børs zijn dominantie in Noord-Europa compleet maken. De Amerikanen zijn via onderdeel Nasdaq Nordic nu al eigenaar van de beurzen in onder meer Denemarken, Zweden, Finland en IJsland.

Ook Euronext timmert in verschillende landen aan de weg. Als het lukt om Oslo Børs over te nemen, heeft Euronext straks van zes Europese landen de nationale aandelenbeurs in handen.

De overname van Oslo Børs moet wel worden goedgekeurd door de Noorse autoriteiten. Vorige week werd nog bekend dat een Noorse parlementariër wil dat de overheid een stokje steekt voor het bod van Euronext op Oslo Børs. Volgens het conservatieve parlementslid Ove Trellevik kan de functie van de Noorse beurs als kapitaalmarkt in het geding komen bij een overname door Euronext.