Astronauten lijken een clubje serieuze mensen te zijn.

Dat is ook logisch, gezien de extreme discipline die nodig is voor hun werk. Natúúrlijk is er ook af en toe ruimte voor een gebbetje. Dat blijkt wel uit deze nerdy filmposters van astronauten die naar het internationale ruimtestation ISS gingen.

Het ISS is een ruimtestation waar astronauten uit Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Canada en Japan onderzoek doen. Internationale crews gaan meestal vier tot zes maanden op expeditie.

Sinds de eerste ISS-expeditie in 2000 heeft NASA de traditie om posters van de crew te maken. In 2007 ontstond het idee om van de standaard groepsfoto’s iets grappigs te maken: gephotoshopte filmposters van de favoriete popcultuur van de mensen aan boord.

De afgelopen tien jaar kwamen er al referenties naar Star Wars, The Beatles en Reservoir Dogs voorbij. Natuurlijk is de Nederlandse astronaut André Kuipers ook op de foto’s te vinden. Hij ging op expeditie 30 en 31 in 2011 en is te vinden op de filmposter van ‘Transporters’ (een knipoog naar Transformers) en ‘Pilots over the Caribbean’ (Pirates of the Caribbean).

Alotta Taylor, NASA's hoofd van het Space Flight Awareness-programma, vertelde aan Business Insider dat de posters zowel een extern als een intern doel hebben. Ze brengen de expedities onder de aandacht bij het publiek én hangen in de kantoren van NASA.

De charmante, foute posters geven volgens haar de ISS-crews - die samen maanden trainen - de kans om lol te hebben. Tijdens de fotosessies, maar ook met de grafisch ontwerpers in NASA's Johnson Space Center in Houston.

Meer filmposters kun je vinden op NASA's website. Onze favorieten - en natuurlijk die met André Kuipers - kun je hieronder vinden.


De poster voor Expeditie 16 (2007) was de eerste keer dat het team ging voor een ode aan popcultuur. Dit keer: 'The Matrix'.

the-poster-for-expedition-16-2007-was-the-first-time-the-crew-went-with-a-pop-culture-homage-inspired-by-the-matrix


Natuurlijk mag Star Wars niet ontbreken. Expeditie 45 (2015) laat de 'jedi's' zien.

expedition-45s-2015-poster-was-inspired-by-star-wars


Het team van Expeditie 26 (2010) maakte een referentie naar het Beatles-album Abbey Road.

the-crew-made-a-music-reference-for-expedition-26-2010-alluding-to-the-beatles-album-abbey-road


Ook een verwijzing naar Star Trek mag niet ontbreken: Expedition 21 (2009).

a-star-trek-reference-was-inevitable-and-was-used-for-expedition-21-2009


Expeditie 23 (2010) maakte de filmposter van Reservoir Dogs na.

the-poster-for-expedition-23-2010-was-inspired-by-the-gritty-crime-drama-reservoir-dogs


Deze crew deed een ode aan filmklassieker Tron. Expeditie 29 (2010).

the-crew-paid-homage-to-tron-for-expedition-29-2010


De poster van Expeditie 22 (2009) werd geïnspireerd op de vriendengroep van Frank Sinatra: the Rat Pack.

expedition-22-2009-had-a-poster-inspired-by-frank-sinatras-friend-group-the-rat-pack


The Hitchhiker's Guide to the Galaxy is ook terug te vinden. In de poster van Expeditie 42 (2014).

the-crew-referenced-the-classic-sci-fi-series-the-hitchhikers-guide-to-the-galaxy-in-the-poster-for-expedition-42-2014


Het team van Expeditie 43 (2014) deed een ode aan sci-fi meesterwerk Metropolis.

for-expedition-43-2014-the-crew-was-inspired-by-the-silent-film-sci-fi-masterpiece-metropolis-spotting-an-opportunity-to-make-an-iss-pun


ANDRÉ KUIPERS: Robonaut 2, een mensachtige robotassistent die NASA in 2011 lanceerde, is duidelijk te vinden op de poster voor Expeditie 31 (2011). Ook André Kuipers is op deze poster te vinden die sterk aan Transformers doet denken.

robonaut-2-a-humanoid-robot-assistant-that-nasa-launched-in-2011-was-featured-prominently-in-the-post-for-expedition-31-2011


ANDRÉ KUIPERS: Bij Expeditie 30 (2011), waar André Kuipers ook bij betrokken was, werd het pas echt lachen. Het team werd geïnspireerd door 'Pirates of the Caribbean'.

things-got-real-weird-for-expedition-30-2011-inspired-by-pirates-of-the-caribbean

LEES OOK: Alle films van Christopher Nolan, van slecht naar onnoemelijk goed