De Verenigde Staten, Canada en Mexico hebben voor de tweede keer een nieuw vrijhandelsakkoord tussen de drie landen ondertekend. Dat deden de drie ruim een jaar geleden ook al, maar het lukte de Amerikaanse president Donald Trump niet om die deal door het Huis van Afgevaardigden te loodsen.

Met de nodige aanpassingen lijkt het zogeheten USMCA-akkoord nu wel op weg naar ratificatie.

Het USMCA-akkoord is de opvolger van vrijhandelsakkoord NAFTA uit 1994. Dat werd door Trump opgezegd omdat hij meende dat het veel Amerikaanse banen had gekost.

De afgelopen weken onderhandelden de regering-Trump, de Democratische Partij en Mexico over strengere regels rond arbeid, waaronder een hoger minimumloon voor Mexicanen. Daarmee moet het voordeel dat Mexico heeft van lage lonen enigszins worden gecompenseerd.

Ook al is er een deal, die wordt dit jaar niet meer goedgekeurd door de Amerikaanse politiek. Het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden is nu bereid de deal snel te bespreken. De Senaat, waar de Republikeinen de dienst uitmaken, zal het akkoord echter niet meer behandelen voor het reces.

Adviseur Trump: geen tekenen uitstel heffingen China

Ondertussen is er nog steeds geen handelsdeal tussen China en de VS. De adviseur voor handel van het Witte Huis, Peter Navarro, heeft geen aanwijzingen dat president Trump afziet van nieuwe handelstarieven tegen China.

Nieuwe heffingen op de import van meer dan 160 miljard dollar aan Chinese goederen moeten zondag in werking treden, maar ingewijden meldden dat er onderhandeld wordt over uitstel. De naderende deadline voor extra handelstarieven hangt als een donkere wolk boven de gesprekken over die 'fase 1-deal'.

"De keuze is aan Trump", zei Navarro in een interview met tv-zender Fox. "Maar ik zie geen andere tekenen dan dat Trump een goede deal wil sluiten en importtarieven wil instellen", zei het hoofd van de adviesraad voor handel van de Amerikaanse regering.

Volgens de econoom hebben de importheffingen veel goeds gedaan voor de Amerikaanse economie, een standpunt dat overigens maar weinig andere economen met hem delen.

Vrijdag maakte China nog bekend dat bepaalde importeurs geen extra heffingen hoeven te betalen op onder andere soja en varkensvlees uit de VS. Die hogere tarieven waren eerder ingevoerd als vergelding voor handelsbarrières die het Witte Huis had opgeworpen. Dit werd gezien als toenadering. Overigens heeft Trump wel vaker tarieven uitgesteld tegen China die dan op een later moment toch in werking traden.