In de overnamestrijd rond Telegraaf Media Groep (TMG) stapt ook Talpa naar de rechter. Het mediabedrijf van John de Mol voelt zich benadeeld door de raad van commissarissen van TMG, die een voorkeur heeft uitgesproken voor het Belgische Mediahuis.

Eerder op dinsdag werd bekend dat de centrale ondernemingsraad van TMG naar de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof stapt uit onvrede over de gang van zaken. Zowel de ondernemingsraad als Talpa zijn niet blij met de voorkeur van commissarissen voor Mediahuis.

Net als de ondernemingsraad vindt Talpa dat er een “gelijk speelveld” moet zijn. Maar door zich publiekelijk uit te spreken voor Mediahuis hebben de commissarissen dit “illusoir gemaakt”, stelde Talpa dinsdagavond.

Het bedrijf wil dat de rechter onmiddellijk een onafhankelijke commissaris bij TMG benoemt ,,met verstrekkende bevoegdheden”. Daarnaast wil Talpa dat er een onderzoek komt naar de gang van zaken.

Talpa liet weten dat het zijn belang in TMG inmiddels heeft uitgebreid tot 24 procent.

Telegraaf Media boekt kleine winst in 2016

Telegraaf Media Groep heeft vorig jaar een kleine winst in de boeken gezet, op een verder dalende omzet, zo meldde het mediabedrijf woensdag.

TMG, dat in een overnamegevecht is terechtgekomen tussen het Vlaamse Mediahuis en Talpa van John de Mol, realiseerde vorig jaar een winst van 1,6 miljoen euro. Dat kwam onder meer door een boekwinst op de verkoop van Sky Radio en een belastingbate. In 2015 zette TMG nog een verlies van bijna 24 miljoen euro in de boeken.

De opbrengsten van TMG daalden vorig jaar met bijna 7 procent tot 421 miljoen euro. De inkomsten uit advertenties liepen sterk terug, terwijl ook de inkomsten uit abonnementen daalden.

TMG zal de cijfers, waarop nog geen accountantscontrole is toegepast, volgens een zegsman woensdag niet verder toelichten. Ook de aandeelhoudersvergadering die voor 19 april op de agenda stond, is uitgesteld vanwege ,,de bijzondere situatie'' waarin het bedrijf verkeert.