Emoji’s kunnen ook de emoties van een land uitdrukken, als we de Finse overheid mogen geloven. Finland is het eerste land ter wereld dat nationale emoji’s bedacht heeft. 

Altijd al je vrienden met behulp van een emoji willen uitnodigen voor een saunabezoek? Dat kan straks. Maar dan wel op de Finse manier: gemengd en iedereen naakt, niet dat flauwe Nederlandse gedoe met handdoekjes. Finland is het eerste land dat emoji’s geïnspireerd op zichzelf lanceert. Naast de saunabezoekers kun je straks ook de metalhead die onverwoesbare Nokia 3310 naar je contacten sturen. Plus nog eens dertig andere ‘Finse emoties’.

‘Net zo revolutionair als sms’

“De emoji’s, vooral gebruikt door jongeren, hebben communicatie op dezelfde manier doen revolutioneren als het sms-bericht”, zegt directeur publieke diplomatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken Petra Theman. “Emoji’s communiceren visueel in plaats van verbaal, en dat past wel bij Finnen.”

De icoontjes zijn onderdeel van een adventskalender van het promotiemerk ThisisFINLAND die vanaf 1 december online te ‘openen’ zal zijn. Meer dan dertig emoji’s zijn er in totaal. “We zijn alles behalve serieus geweest toen we deze emoji’s bedachten. Hopelijk zullen ze niet alleen de Finse gekte openbaren, maar ook onze sterke punten. Ontwapenende eerlijkheid is er daar één van”, zegt Theman.

Een stel van de emoticons zullen een internationaal bekende Fin voorstellen. Dus we verwachten Kimi Räikkönen met ijzige blik. Of Jean Sibelius, voorzien van zijn karakteristieke snor.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl