De Europese Raad, de 28 ministers van de EU-lidstaten, heeft vandaag een handtekening gezet onder het voorstel dat een einde maakt aan de roamingkosten binnen Europa.

Roamingkosten zijn de extra kosten die je maakt als je in het buitenland belt, internet, of sms’t met je smartphone. Als je je tijdelijk over de grens (binnen de EU) begeeft, geldt vanaf 15 juni gewoon het binnenlandse tarief.

Het gaat hier alleen om kosten die een gebruiker maakt in het buitenland. Bellen of sms’en naar het buitenland blijft nog steeds ongereguleerd, en kost dus nog steeds meer dan een binnenlands telefoontje.

Ook geldt er een zogenoemde fair use policy, wat betekent dat het niet is toegestaan om bijvoorbeeld een Belgisch abonnement permanent in Nederland te gebruiken, om zo een lagere rekening te krijgen.

Verzet van telecomproviders

Hoewel de handtekening van de Raad vooral een formaliteit was, komt er hiermee officieel een einde aan een dossier dat al jaren loopt.

Het onderwerp werd bijna twaalf jaar geleden al voor het eerst naar voren gebracht, toen uit een onderzoek van de Europese Commissie bleek dat Europeanen soms verrast worden met torenhoge telefoonrekeningen door een bezoek aan het buitenland. De eerste versie van het plan dat vandaag is goedgekeurd dateert uit 2013, en komt uit de koker van de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes, die destijds over de Digitale Agenda ging.

Onenigheid tussen de verschillende landen en een flinke lobby vanuit de telecomsector zorgde de afgelopen jaren voor veel vertraging.

De Europese Commissie kwam eerder met een conceptvoorstel waarbij het ‘onbeperkte roaming’ had gelimiteerd tot 90 dagen. Dat zorgde voor veel verzet van consumentenbelangenverenigingen, die vonden dat de Commissie was gezwicht voor de lobby van telecomproviders. Uiteindelijk kwam er pas verandering toen de voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker ingreep en een “beter voorstel” eiste van de Commissie.

LEES OOK: 6 slimme trucs om sneller door je e-mail te gaan