Een dubbele klap op maandagavond. Het Verenigd Koninkrijk verloor de hoogste AAA-status voor de kredietwaardigheid bij Standard & Poors. En het Engelse voetbalteam leed een spectaculaire nederlaag tegen IJsland.

Groot-Brittannië geniet niet langer het hoogst mogelijke vertrouwen van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P). De firma liet maandag weten dat het rapportcijfer voor Brits langlopend schuldpapier niet één maar zelfs twee stappen omlaag gaat, van AAA naar AA.

De verlaging is ingegeven door de keuze van het Britse volk in een referendum om de Europese Unie te verlaten. Die stap leidt tot zoveel onzekerheid, dat S&P de kans op een verdere verlaging in de nabije toekomst groot acht.

Bij collega Fitch had het Verenigd Koninkrijk een AA+ status en die werd maandag ook verlaagd tot het AA-niveau, vanwege een “abrupte vertraging van de groei op de korte termijn.”

Een lagere kredietbeoordeling betekent doorgaans dat een land hogere rentes moet betalen op zijn staatsleningen.

Engelse voetbalkater

Waarschijnlijk minstens zo pijnlijk voor het nationale zelfvertrouwen was het smadelijke verlies van het nationale voetbalelftal tegen IJsland bij het EK maandagavond. "Out of Europe, Again", kopte de Britse krant The Daily Mail.

De Engelse voetbalploeg heeft IJsland gruwelijk onderschat. Die conclusie trok de IJslandse verdediger Ragnar Sigurdsson na de daverende stunt van zijn land in de achtste finale van het EK (2-1). De ploeg van het eiland met amper 335.000 inwoners stuurde het 'grote' Engeland maandagavond naar huis.

,,De Engelsen dachten dat dit een 'walk in the park' zou worden, een makkie'', zei Sigurdsson. ,,Zij startten ook heel goed, maar ze raakten van slag door de gelijkmaker en de daaropvolgende 2-1 van ons. Engeland raakte in paniek, terwijl ze toch een goede ploeg hebben. En zoals iedereen ondertussen weet, is het moeilijk scoren tegen IJsland.''

De dertigjarige verdediger van de Russische club Krasnodar blonk uit in Nice. Sigurdsson hield de gevreesde Engelse aanvallers in toom en scoorde zelf, na een verre ingooi van aanvoerder Aron Gunnarsson. ,,Dat is een wapen van ons, daar hebben we al twee of drie keer mee gescoord'', aldus Sigurdsson, die werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

De ijzersterke IJslanders, stoere Vikingen met tatoeages, lange haren en baarden, vierden hun zoveelste stunt op traditionele wijze met hun landgenoten op de tribunes. Met de handen boven het hoofd, steeds sneller klappend, begeleid met oerkreten. ,,We hebben de wereld geschokt'', zei Kári Arnason. ,,Dit is zonder twijfel de grootste zege ooit in de IJslandse voetbalhistorie.''

Doelman Hannes Halldórsson, die afgelopen seizoen bij NEC speelde, benadrukte dat IJsland steeds weer grenzen blijft verleggen. ,,We zijn nu zo'n vier jaar samen en dit was volgens mij al de vijftiende keer dat we de grootste wedstrijd uit onze historie speelden. We raken daar dus aan gewend en weten hoe we om moeten gaan met die druk en spanning.''

De stunt op het EK voetbal van het IJslandse team dat maandagavond Engeland naar huis stuurde, is in ons land gezien door 3.005.000 tv-kijkers.

Naar de andere wedstrijd in de achtste finales, Italië-Spanje (2-0), keken 2.301.000 Nederlanders, goed voor een derde plek in de Dag Top 25, zo meldde de Stichting KijkOnderzoek (SKO) dinsdag.

Bron: ANP/Z24

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl