• Vanaf 1 januari moeten alle voertuigen die harder rijden dan een wandelaar van een kenteken zijn voorzien.
  • Mensen kunnen hun grasmaaier, quad, tractor of ander relatief langzaam motorvoertuig tot 1 januari voor 18 euro bij de RDW aanmelden.
  • Na 1 januari stijgen de kosten aanzienlijk: dan moet een motorvoertuig een keuring krijgen van minimaal 140 euro.
  • Lees ook: Vliegende auto PAL-V strijkt neer op Nederlandse snelwegen, maar mag nog niet de lucht in

De Europese Unie ging enkele jaren geleden akkoord met wetgeving over kentekens voor alle motorvoertuigen die op de openbare weg (hieronder vallen ook wegen op eigen terrein die toegankelijk zijn voor anderen) rijden en een maximale snelheid hebben van 6 kilometer per uur of meer.

Die wetgeving werd vorig jaar in Nederland ook ingevoerd en ging op 1 januari van dit jaar al in.

De deadline voor het registeren van de zogenoemde MMBS (Motorvoertuigen met beperkte snelheid) loopt af op 31 december 2021. Het gaat om meer dan een half miljoen voertuigen die voor die tijd van een kenteken voorzien moeten worden, anders mogen ze de openbare weg niet meer op.

Een groot gedeelte is al geregistreerd, maar vooral eigenaren van quads, golfkarretjes, grasmaaiers en voertuigen die breder zijn dan 1,3 meter blijven achter.

En dat is zonde, want de RDW waarschuwt dat een registratie nu nog goedkoop is. Aanvragen van een kenteken kost dit jaar 18 euro. Vanaf 1 januari 2022 krijgt men niet zomaar een kenteken meer. Dan moet de eigenaar naar een speciaal keurstation waar het voertuig voor minimaal 140 euro wordt gekeurd.

De kosten bij een keuring kunnen nog verder oplopen, want dan rekent de RDW niet met een vast bedrag. Er wordt gekeken naar de manuren die nodig zijn om het voertuig te keuren en wat het kost om de administratieve handelingen te voltooien.

Ook kan het zijn dat de RDW het voertuig afkeurt. In dat geval mag de eigenaar de afkeurpunten oplossen en het hele proces opnieuw doorlopen, met alle kosten van dien.

Er is ook een uitzondering op deze regel: oudere trekkers die de 25 kilometer per uur niet halen, hoeven nog niet geregistreerd te worden. Nieuwe trekkers en trekkers die wel harder dan 25 km/u kunnen, moeten wel een kenteken voeren. Aan deze uitzondering komt op 1 januari 2025 een eind.

Denk je dat je ook een MMBS hebt en deze moet registeren, maar weet je niet zeker of jouw voertuig onder de regelgeving valt? Dan heeft de RDW een handige tool online gezet waarmee je kunt bepalen of je jouw voertuig wel of niet moet registeren.

LEES OOK: Consumentenbond waarschuwt voor sjoemelende garages: vraag vóór dure reparaties om het keuringsrapport