Klanten van Ahold helpen niet mee om de omzet op te krikken, maar aandeelhouders krijgen wel een extraatje

Ahold geeft zijn aandeelhouders nog eens 1 miljard euro extra terug via een omgekeerde aandelensplitsing. Dat maakte het supermarktbedrijf donderdag bekend bij de publicatie van zwakker dan verwachte cijfers over het derde kwartaal.

Het concern had last van negatieve wisselkoerseffecten, maar ook van een zwak consumentenvertrouwen in Nederland en sterke concurrentie in de Verenigde Staten, zo werd donderdag bekend.

De 1 miljard euro, die in het eerste kwartaal van 2014 aan de aandeelhouders toe zal komen als er tijdens een extra aandeelhoudersvergadering toestemming voor wordt gegeven, komt bovenop het aandeleninkoopprogramma van 2 miljard euro dat nu loopt en eind volgend jaar zal worden afgerond.

Topman Dick Boer zei in een toelichting dat Ahold daarnaast zijn ogen openhoudt voor overnamemogelijkheden als die zich voordoen. Ahold wil de balans vasthouden tussen geld teruggeven aan aandeelhouders en investeren in groei, aldus Boer.

Omzet Ahold valt tegen

Ahold zag in het derde kwartaal de operationele winst flink teruglopen op een omzet die met 7,36 miljard euro 3,1 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegen constante wisselkoersen groeide de omzet echter nog met 0,6 procent.

Het operationeel inkomen daalde met 13,9 procent tot 248 miljoen euro. Beide cijfers liggen flink onder de gemiddelde verwachting van analisten. Netto steeg de winst echter met 17 procent tot 165 miljoen euro.

Vooral de winstgevendheid van Ahold in het derde kwartaal valt tegen, vindt analist Marco Gulpers van ING. "De operationele winst was een negatieve verrassing.'' Ook de groei in de Verenigde Staten vindt Gulpers teleurstellend, terwijl Ahold zich in Nederland volgens hem redelijk goed heeft gehouden.

De relatief lage stand van de dollar speelde een negatieve rol in de omzet- en winstdaling, zo liet financieel topman Jeff Carr weten. In de VS, waar Ahold het grootste deel van de omzet vandaan haalt, opereerde het bedrijf in een ,,sterk concurrerende omgeving'' met een ,,fragiel'' consumentenvertrouwen. De omzetgroei bedroeg daar 0,1 procent.

Bol.com

In Nederland was er sprake van een afname van de vergelijkbare omzet met 0,2 procent. Door het toevoegen van activiteiten steeg de netto-omzet echter met 1,4 procent. Vooral bol.com en bezorgdienst albert.nl lieten flinke groei zien. De groei van bol.com liep in de ,,dubbele cijfers'', aldus Dick Boer. Het marktaandeel van Albert Heijn liep echter licht terug in het derde kwartaal.

Voor de komende tijd verwacht Ahold gelijkblijvende marktomstandigheden, waarbij de consumentenbestedingen vooral in Nederland onder druk blijven staan.

Verkoop  Slowakije

Ahold zei verder de activiteiten in Slowakije te verkopen. Daardoor moet Ahold in het vierde kwartaal een klein boekverlies in de boeken schrijven. Dat is volgens Carr echter niet materieel.

Carr zei verder dat Ahold iets voor op schema ligt bij het huidige kostenbesparingsprogramma van 600 miljoen euro dat van 2012 tot 2014 loopt. De onderneming blijft ook na 2014 uitkijken naar verdere mogelijkheden voor kostenbesparingen, aldus Carr.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl