Winkeliers met een schoenen- of kledingzaak die hadden gehoopt dat de slechte tijden eindelijk over zijn, komen bedrogen uit. Ondanks het herstel van de economie en het consumentenvertrouwen hebben mensen in de winkelstraat minder aan kleding en schoenen uitgegeven.

Dat schrijft ING maandag in een sectorrapport over de modebranche. De omzet is in de eerste helft van 2015 met 1,2 procent gedaald. Dat is opvallend, want de consument is de afgelopen maanden juist steeds meer gaan uitgeven.

Daarmee is de gifbeker voor de kledingwinkels nog steeds niet leeg. Volgens de economen van ING heeft de modebranche de totale omzet sinds 2007 structureel met 1,8 miljard euro zien krimpen.

De branche kan in 2016 wel weer rekening op wat groei, maar de sector zal moeten wennen aan de gedachte dat de omzetten van weleer nooit meer terugkomen.

Twee oorzaken voor mode-malaise

De economen van ING zien twee oorzaken voor de problemen van modezaken. Ten eerste is er de moordende concurrentie en de verschuiving naar online-verkoop. Ten tweede speelt de vergrijzing de winkels parten. Ouderen spenderen nu eenmaal minder euro’s aan kleding en schoenen.

"Een echtpaar zonder kinderen met een hoofdkostwinner boven de 65 jaar geeft volgens het CBS jaarlijks gemiddeld 1.317 euro per jaar uit aan kleding en schoenen. Wanneer de hoofdkostwinner onder de 65 jaar is stijgt het gemiddelde naar 1.867 euro", zo schrijft de bank.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl