Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) dreigt terrein te verliezen in Duitsland als het kabinet de bezuinigingen op handelsmissies en beursdeelnames niet terugdraait. Daarvoor waarschuwt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) woensdag.

De subsidies die voorheen altijd gegeven werden om deel te nemen aan internationale vakbeurzen zijn grotendeels stopgezet. Voor veel kleinere ondernemers betekent dit dat zij niet meer over voldoende middelen beschikken om in het buurland een stand op te zetten.

Vorig jaar namen nog zo’n 5500 Nederlandse bedrijven als exposant deel aan een internationale vakbeurs in Duitsland. Voor mkb-bedrijven is dat vaak de eerste stap op een buitenlandse markt, benadrukt Günter Gülker, directeur van de DNHK. Hij stelt voor dat de overheid in plaats van een subsidie te verstrekken, de kosten van beursdeelname fiscaal aftrekbaar maakt.

Exportgroei

,,De huidige Nederlandse exportgroei is in de eerste plaats te danken aan de bedrijven zelf. In de tweede plaats is het echter een verdienste van handels- en bedrijvenmissies, economische diplomatie en vooral ook van de deelname van Nederlandse bedrijven, individueel of collectief, aan buitenlandse vakbeurzen”, aldus Gülker.

De DNHK is een bilateraal zakennetwerk dat Nederlands-Duitse betrekkingen bevordert en ondersteunt. Duitsland is een van de populairste landen voor beurzen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl