Op de She Decides-conferentie in Brussel is donderdag 181 miljoen euro steun toegezegd voor toegang voor vrouwen in ontwikkelingslanden tot geboorte- en gezinsplanning, zo werd na afloop bekendgemaakt. Het ruim een maand oude initiatief van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen is daarmee zeer succesvol te noemen.

De financiële steun moet het gat dichten dat ontstaat door het wegvallen van omgerekend zo’n 550 miljoen euro aan Amerikaanse bijdragen. Vrouwen in arme landen dreigen daardoor verstoken te blijven van seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp en veilige abortus.

“Een doorslaand succes”, aldus Ploumen. “Een signaal aan de wereld dat vrouwen en meisjes het recht hebben om zelf te beslissen of ze zwanger willen worden, van wie, en hoeveel kinderen ze willen hebben. Een hele mooie dag die ook heel veel hoop geeft, want de energie en het optimisme hier in de zaal was heel bijzonder. Geweldig dat nu zo veel mensen pal staan voor vrouwenrechten. Nu al 181 miljoen bij elkaar gebracht en we zijn pas net begonnen.”

De bewindsvrouw verwacht dat in de tweede helft van dit jaar de consequenties van het besluit van president Trump echt gevoeld gaan worden. Hij schrapte de financiering van organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning, maar ook de mogelijkheid van een veilige abortus aanbieden.

Group of Friends

Ploumen heeft voorgesteld een zogenoemde Group of Friends op te richten, die de komende tijd leiding kan geven aan de She Decides-beweging.

Bijna zestig landen uit alle windstreken waren donderdag aanwezig bij de conferentie, die België samen met Nederland, Denemarken en Zweden had georganiseerd. Naast ministers waren er ook veel vertegenwoordigers van internationale organisaties en ngo's.

Canada, Finland en Zweden tekenden voor 20 miljoen euro en België, Nederland, Denemarken en Noorwegen 10 miljoen. Andere landen gaven politieke steun. De Bill Gates Foundation zegde 20 miljoen dollar toe. Een anonieme donor was met 50 miljoen dollar goed voor het hoogste bedrag.