• De Nederlandse maker van thuisbrouwmachines MiniBrew heeft na maandenlange onderhandelingen een faillissement kunnen afwenden.
  • De startup heeft volgens Sprout een akkoord bereikt met de schuldeisers, heeft het personeelsbestand drastisch ingekrompen en krijgt een nieuwe financiële injectie.
  • Volgens MiniBrew is thuisbrouwen tijdens de coronapandemie relevanter dan ooit geworden, omdat er minder mensen naar de kroeg gaan.

Het voortbestaan van MiniBrew is voorlopig verzekerd. De Nederlandse maker van thuisbrouwmachines moest eind juni uitstel van betaling aanvragen en dat leidt meestal tot een faillissement.

Maar er is nu een akkoord bereikt met schuldeisers waardoor de startup toch door kan, meldt Sprout.

Na lang onderhandelen is er een overeenkomst gesloten over het saneren van 8,5 miljoen euro aan schulden en een forse inkrimping van het personeel. Ook krijgt het bedrijf van oprichter en managing director Bart van de Kooij een nieuwe financiële injectie.

“Het geloof in een oplossing was er altijd, maar wel met de uitdaging dat de crediteuren mee zouden bewegen”, zegt Van de Kooij tegen Sprout. “Ik heb er keihard voor moeten knokken, het was een hele heftige periode. Je moet enerzijds uit surseance komen, maar je kan de business niet laten verslonzen.”

Het team waarmee MiniBrew verdergaat, is wel drastisch kleiner dan voor de schuldsanering en reorganisatie. Er zijn 21 mensen vertrokken, waardoor er slechts een basisteam van 4 fte en aantal freelancers overblijven. Zo vertrokken CEO Edwin Blom en medeoprichter Olivier van Oord. Blom blijft wel betrokken als adviseur.

‘Thuisbrouwen relevanter dan ooit’

MiniBrew kwam eerder dit jaar in ernstige financiële problemen, omdat een grote investeerder vanwege de coronapandemie op het laatste moment afhaakte. Daardoor moest eind juni surseance van betaling worden aangevraagd.

Nu MiniBrew zich daaruit heeft weten te ontworstelen doen de bestaande aandeelhouders ook een nieuwe investering in het bedrijf. "Alle zittende aandeelhouders hebben geld ingelegd, daarmee zijn we in staat om alle crediteuren af te betalen", zegt Van de Kooij tegen Sprout.

Het gaat daarbij om VOC Capital Partners, het investeringsfonds van Pieter Schoen en Han de Groot, en Hoving & Partners, een Zwitsers investeringsfonds waar meerdere vermogende families achter schuilgaan. Volgens Van de Kooij kan MiniBrew "tot diep in 2021" door met het nieuwe kapitaal.

 De startup stelt dat thuisbrouwen in de coronapandemie relevanter is geworden dan ooit, omdat veel mensen voorzichtiger zijn geworden om naar de kroeg te gaan en dus vaker thuis zijn. Volgens MiniBrew is het afgelopen kwartaal per gebruiker drie keer zoveel bier gebrouwen als het kwartaal daarvoor.

LEES OOK: Beer in a Box zag de online bestellingen van bier met 700% toenemen tijdens de coronacrisis – nu wil het bedrijf €250.000 ophalen via crowdfunding