Het aantal bankkantoren en geldautomaten in Nederland is de afgelopen 3 jaar verder afgenomen.
Medio 2013 waren er 2386 bankkantoren, ruim 500 minder dan in 2010. Het aantal geldautomaten daalde in die periode met meer dan 300 naar 7615.
Toch zijn consumenten en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf even tevreden over de bereikbaarheid van bank- en betaaldiensten als ze waren in 2010, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.
Rapportcijfers ruim boven de 7
Onderzoek hiernaar door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een overlegorgaan van gebruikers en aanbieders van betaaldiensten, levert rapportcijfers op die ruim boven de 7 liggen.
Mensen met een functiebeperking zijn wel iets minder tevreden geworden over de afstand tot een bankkantoor en geldautomaat. Maar de algemene waardering blijft ook bij deze en andere kwetsbare groepen, zoals mensen zonder internet en bejaarden, hoog en vergelijkbaar met de rest van de bevolking, aldus DNB.
Internetbankieren rukt op
Consumenten maken steeds meer gebruik van elektronisch betalen en internet- en mobielbankieren. Dat kan de veiligheid en efficiëntie van het betalingsverkeer bevorderen, maar daarbij moet wel in de gaten worden gehouden dat bank- en betaaldiensten voor iedereen goed bereikbaar blijven, aldus DNB.
Volgens de onderzoekers heeft bijna iedereen in Nederland (98,8 procent) binnen een hemelsbrede straal van 5 kilometer toegang tot een bankkantoor. Hoe dat met geldautomaten zit, is door de onderzoekers niet in kaart gebracht.
Wel staat in hun rapport dat wanneer alles wordt meegenomen, 99,8 procent van alle Nederlanders binnen een straal van 5 kilometer toegang heeft tot een bankkantoor, geldautomaat of andere bancaire voorziening.
Oproep Kamerlid
Het rapport biedt tegenwicht aan de uitspraken van onder meer CDA-Kamerlid Eddy van Hijum, die minister Dijsselbloem donderdag opriep om iets te doen aan de afname van het aantal geldautomaten.
Van Hijum vreest dat de afname van het aantal pinautomaten in dorpen negatieve gevolgen heeft voor de omzet van de middenstand en minder mobiele mensen in problemen brengt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl