De ontwikkeling van het aantal faillissementen in Nederland blijft relatief stabiel, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Het aantal faillissementen is in april afgenomen op jaarbasis, maar vergeleken met de voorgaande maand juist gestegen.

In april werden er 331 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 31 minder faillissementen dan in dezelfde maand een jaar eerder, ofwel een daling van 9 procent. Ten opzichte van maart is het aantal faillissementen wel gestegen, met 23 procent.


Faillissementsgraad schommelt rond de 10%

Het CBS legt sinds maart dit jaar onder meer de focus op de faillissementsgraad. Die graad geeft volgens het statistiekbureau een beter beeld van de ontwikkeling van het aantal faillissementen. Ook bedrijfstakken kunnen hiermee beter met elkaar worden vergeleken. Het aantal bedrijven kan namelijk fluctueren door de tijd heen en sterk verschillen tussen bedrijfstakken.

De faillissementsgraad, het aantal faillissementen per 100.000 bedrijven, kwam in april uit op 9,8. Een jaar eerder werden er per 100.000 bedrijven 10,1 failliet verklaard.

Sinds de start van de reeks in 2015 piekte de faillissementsgraad in maart 2015 met 24,8. Daarna zette een daling in en in augustus 2021 werd met 3,4 een laagterecord bereikt. Vervolgens liep het aantal faillissementen per 100.000 bedrijven tot 2024 weer op. Sindsdien stabiliseerde de faillissementsgraad op een relatief laag niveau.

In april werden relatief gezien de meeste faillissementen uitgesproken in de industrie. Op de 100.000 industriebedrijven gingen er ruim 33 failliet, vergeleken met ruim 26 een jaar eerder. In de horeca nam de faillissementsgraad iets toe tot 31, van ruim 30 een jaar geleden.

LEES OOK: Krimp Nederlandse industrie zet door: minder nieuwe orders door onzekerheid handelsoorlog