Het aantal bedrijven in Nederland dat over de kop gaat, neemt dit jaar met 10 procent af tot 8.500.
Dat voorspelt Atradius, één van de grootste kredietverzekeraars ter wereld in een dinsdag verschenen prognose (pdf).
Daarmee zouden er dit jaar bijna duizend ondernemingen minder op de fles gaan dan in 2013, toen het aantal faillissementen een recordhoogte bereikte.
Het aantal bedrijven dat het loodje legt is echter nog steeds twee keer zo hoog als in 2007 en 2008, voordat de crisis uitbrak.
Volgens Atradius is het voorzichtige herstel van de economie zichtbaar in de faillissementscijfers. Zo gingen er in de eerste drie maanden van dit jaar 9 procent minder bedrijven failliet dan in het laatste kwartaal van 2013.
Minder faillissementen in eurozone
In de gehele eurozone daalt het aantal faillissementen dit jaar met 2,1 procent, verwacht Atradius. Het zou voor het eerst sinds 2007 zijn dat er minder bedrijven failliet gaan in de eurozone in vergelijking met een jaar eerder.
In de meeste Europese landen verbetert de situatie of blijft het aantal bankroeten stabiel. Nederland zit volgens Atradius in hetzelfde schuitje als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zoals blijkt uit het onderstaande diagram. Het aantal faillissementen (horizontale as) is dit jaar gemiddeld in vergelijking met voorgaande jaren en de vooruitzichten (verticale as) zijn goed.
In Zuid-Europa is er een duidelijke scheiding waarneembaar. In Griekenland en Italië verslechterd de situatie, terwijl in Portugal en Spanje het aantal faillissementen juist afneemt.
Wel gaan er in Zuid-Europa nog steeds vier keer zoveel bedrijven over de kop als vóór de crisis, merkt de kredietverzekeraar op.
Opkomende economieën
Atradius signaleert daarnaast een tweedeling tussen rijke landen en veel opkomende economieën. Doordat de economische groei vertraagd in landen als Brazilië, Chili en Turkije, stijgt het aantal faillissementen.
"In veel opkomende landen gaat het minder goed", aldus John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. "De Chinese economie koelt af, nu de overheid de groei van kredieten aan banden wil leggen. Internationale investeerders lenen minder snel geld aan opkomende landen en zijn zich sterker bewust van binnenlandse risico's."
Lees ook
Krimp economie bij start 2014: waarom we (nog) niet moeten schrikken
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl