In een nieuw plan van GroenLinks krijgt iederee 18-jarige een ‘startkapitaal’ van 10.000 euro.

De regeling moet een alternatief vormen voor de basisbeurs, die mede met steun van GroenLinks vijf jaar geleden werd afgeschaft.

Het geld kan worden gebruikt voor onderwijs, maar bijvoorbeeld ook voor voor het oprichten van een eigen bedrijf.

GroenLinks wil de regeling bekostigen met een miljonairsbelasting.

Als het aan GroenLinks ligt krijgt iedere 18-jarige in Nederland een startkapitaal van 10.000 euro. Dat voorstel is onderdeel van het nieuwwe verkiezingsprogramma van de partij dat de partij zaterdag presenteert.

Het nieuwe plan van de partij is een alternatief voor de basisbeurs, die vijf jaar geleden werd afgeschaft.

Het geld kan worden gebruikt voor onderwijs, maar bijvoorbeeld ook voor voor het oprichten van een eigen bedrijf. Een nieuwe belasting voor mensen met een vermogen van een miljoen of meer moet de regeling gaan bekostigen.

Miljonairsbelasting moet nieuwe ‘beurs’ financieren

Vijf jaar geleden verdween de basisbeurs en werd het leenstelsel ingevoerd, mede met steun van GroenLinks. Maar veel partijen die het leenstelsel steunden zijn op hun schreden teruggekeerd. Een meerderheid van de Kamer wil er inmiddels van af, een aantal partijen wil terug naar de basisbeurs.

Het geld moet ook beschikbaar komen voor alle jongeren die de afgelopen jaren onder het leenstelsel vielen. Verder wil GroenLinks de toegang tot de aanvullende beurs uitbreiden. Jongeren wier ouders 100.000 euro of minder verdienen moeten er voor in aanmerking komen, vindt de partij.

GroenLinks denkt dat het zo'n 2,2 miljard euro kost om het plan uit te voeren. Dat geldt wil de partij opbrengen met een vermogensbelasting op miljonairs, van 1 procent voor mensen met meer dan een miljoen euro en 2 procent voor mensen met meer dan twee miljoen.

Het plan maakt deel uit van het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat de partij zaterdag presenteert.

Lees over studiefinanciering ook: