De traditie zet zich voort: De Miljoenennota, waarin het kabinet de beleidsplannen voor het komende begrotingsjaar uiteenzet, is voortijdig uitgelekt.

De Telegraaf meldde vrijdag al over de stukken te beschikken die officieel op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Dat is aanstaande dinsdag.

Omdat de formatie voor een nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zo lang duurt, gaat het demissionaire kabinet Rutte II van VVD en PvdA officieel over de huidige Miljoenennota. Maar juist omdat er sprake is van een overgangssituatie, kan Rutte II geen grootse plannen ontvouwen.

Koopkracht stijgt, eigen risico zorg omhoog

Maar wat zijn zoal de plannen? Eerst het goede nieuws: de gemiddelde koopkracht van Nederlanders stijgt met 0,6 procent in 2018, meldt De Telegraaf. Ook gaat er veel extra geld naar de zorg, onder meer naar verpleeghuizen.

Aan de andere kant moeten stijgende zorgkosten wel worden gefinancierd, dus gaat het eigen risico voor de zorgverzekering omhoog van 385 euro per jaar tot 400 euro per jaar. Dit is het bedrag aan zorgkosten dat verzekerden zelf moeten ophoesten, met uitzondering van basale diensten zoals bijvoorbeeld huisartsenbezoek.

De Belastingdienst, die operationeel zwaar onder druk staat, krijgt 75 miljoen euro extra.

270 miljoen euro voor lerarensalarissen

Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA trekt in de begroting van volgend jaar toch al geld uit voor de leraren in het basisonderwijs. Het gaat om 270 miljoen euro, stellen Haagse bronnen tegenover persbureau ANP

Het geld is bedoeld voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden van leraren. Het bedrag zou genoeg zijn voor een loonsverhoging per leraar van 3 procent; 500 tot 1000 euro per jaar. Ingewijden wijzen er echter ook op dat het geld niet per se hoeft op te gaan aan salarissen.

Het geld voor de leraren komt, hoewel het bedrag eerder al werd genoemd, als een verrassing. De PvdA en met name vicepremier Lodewijk Asscher wilde al in de begroting die met Prinsjesdag wordt gepresenteerd miljoenen uittrekken. Uiteindelijk leek dit niet te lukken, doordat de partijen aan de formatietafel hun financiële plaatje nog niet rond hadden en niet wilden instemmen.