De Europese Commissie wil de Amerikaanse technologiereus Apple hard aanpakken, vanwege belastingconstructies waarbij via een vestiging in Ierland veel belasting is bespaard.

Dat stelde zakenkrant The Financial Times zondag.

Apple maakt al jaren gebruik van een vestiging in het Ierse Cork om te profiteren van het lage Ierse belastingregime. Hierdoor hoeft Apple over winsten die elders worden behaald maar weinig belasting te betalen.

Zie ook het artikel: Deze Ierse vrouw maakte Apple miljarden rijker

Deze week publiceert de Europese Commissie een onderzoek waarin is gekeken naar de rechtmatigheid van de Ierse fiscale constructies. Belangrijk punt voor de Europese Commissie, aldus de FT, is de vraag of er aanwijzingen zijn dat Apple de Ierse autoriteiten onder druk heeft gezet om een gunstige fiscale regeling te bedingen.

Apple ontkent bij monde van financieel directeur Luca Maestri, tegenover de FT, dat er dreigingen zijn geuit om banen weg te halen uit Ierland bij onderhandelingen over twee belangrijke belastingovereenkomsten in 1991 en 2007.

Apple en de fiscus

De verdedigingslijn van Apple richt zich verder op twee punten, aldus de FT. Zo verzet de maker van de iPad en de iPhone zich tegen het toepassen van recente richtlijnen voor belastingdeals van de OESO op  belastingovereenkomsten die vóór het jaar 2010 zijn afgesloten. Ten tweede vindt Apple de belastingtarieven die het bedrijf met de Ierse fiscus heeft afgesproken heel redelijk.

Hamvraag is of de Europese Commissie kan bewijzen dat Apple is gematst door de Ierse belastingautoriteiten. In dat geval kan Brussel eisen dat Ierland voor pakweg tien jaar aan achterstallige belastingen opeist bij Apple. Dan ligt ook een recordboete van meer dan één miljard euro in het verschiet, aldus bronnen van de FT.

Zowel voor Apple als voor de Europese Commissie en Ierland staat er veel op het spel. Voor Brussel is de belastingzaak een belangrijke testcase, omdat de Commissie hiermee direct betrokken kan raken bij de discussie over uiteenlopende tarieven voor de vennootschapsbelasting binnen de Europese Unie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl