• De wereldwijde uitgaven voor defensie stijgende voor de tiende keer op rij naar een recordhoogte.
  • Uit nieuw onderzoek blijkt dat er afgelopen jaar 2,72 biljoen dollar aan het militaire apparaat werd uitgegeven.
  • Het gaat om een jaarstijging van ruim 9 procent; de grootste sinds het einde van de Koude Oorlog.
  • Lees ook: Europese banken starten samenwerking rondom financiering defensie

De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2024 voor de tiende keer op rij naar een recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) meldt in een maandag gepubliceerd rapport dat de uitgaven in 2024 uitkwamen op 2,72 biljoen dollar (bijna 2,4 biljoen euro).

De stijging van 9,4 procent na inflatiecorrectie is de grootste sinds het einde van de Koude Oorlog, meldt het instituut. De militaire uitgaven stegen in alle werelddelen, met een bijzonder snelle groei in Europa en het Midden-Oosten.

In het derde jaar van de oorlog in Oekraïne stegen de militaire uitgaven in Europa met 17 procent tot 693 miljard dollar (610 miljard euro), waardoor het werelddeel de grootste bijdrage levert aan de wereldwijde stijging in 2024.

De geschatte militaire uitgaven van Rusland bedroegen in 2024 149 miljard dollar (131 miljard euro), een stijging van 38 procent ten opzichte van 2023 en een verdubbeling ten opzichte van 2015.

De militaire uitgaven in het Midden-Oosten stegen volgens het rapport van SIPRI met 15 procent naar een geschatte 243 miljard dollar (214 miljard euro). Israël gaf te midden van de oorlog in Gaza en een opgelaaid conflict met Hezbollah in Libanon 65 procent meer uit aan defensie, waardoor de teller voor 2024 op 46,5 miljard dollar (41 miljard euro) kwam te staan. Ook Libanon gaf fors meer uit en kwam uit op 635 miljoen dollar (560 miljoen euro), een stijging van 58 procent.

Durfinvesteerders kijken naar Europese defensiebedrijven

Private durfinvesteerders zoeken momenteel massaal naar investeringsmogelijkheden in de Europese defensiesector om te profiteren van de omvangrijke militaire expansie in de regio, zo meldt persbureau Bloomberg. De houding van investeerders tegenover de defensiesector is de afgelopen maanden flink veranderd. Voorheen werd de sector juist gemeden om het kapitaalintensieve karakter en de ethische risico's rond investeringen in wapens.

Het aantrekken van privaat kapitaal is echter belangrijk voor de financiering van de Europese plannen om de defensieparaatheid fors op te voeren. Vorige maand publiceerde de Europese Commissie een rapport over het plan van 800 miljard euro om Europa te herbewapenen. Daarin staan suggesties voor het mobiliseren van privaat geld. "Overheden kunnen zelf niet alles doen om wapens aan te schaffen en te ontwikkelen", aldus Ian Fujiyama, hoofd luchtvaart en defensie bij investeringsbedrijf Carlyle Group. Privaat geld kan volgens hem het benodigde kapitaal en de expertise leveren.

Investeringsbedrijven als Tikehau Capital en CVC Capital Partners hebben al geld opgehaald en teams samengesteld die zich toeleggen op investeringen in defensie. Ook zouden Bain Capital en KPS Capital geïnteresseerd zijn in de defensietak van Iveco Group, die tot wel 1,5 miljard euro zou kunnen opbrengen.

Weinberg Capital Partners haalde onlangs 215 miljoen euro op voor zijn defensiefonds. Het bedrijf merkte daarbij op dat de belemmeringen voor investeringen in defensie geleidelijk zullen verdwijnen. Voorheen was het volgens Weinberg moeilijker om geld op te halen voor een sector, die niet voldoet aan de criteria op het gebied van milieu, sociaal en bestuurlijk beleid.

LEES OOK: Beleggen in de wapenindustrie? Dit zijn de kenmerken van 7 defensie-ETF’s