De consument heeft misschien geen baat bij kartelvorming omdat het dan meer betaalt voor producten en diensten, voor het milieu is het vaak beter dat bedrijven samenwerken ook al vormen ze in feite dan een kartel.

Dat is zo ongeveer de achterliggende boodschap van bedrijven en de milieubeweging aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Het probleem is volgens de bedrijven en de milieuclubs de mededingingswaakhond Autoriteit Consument en Markt. De waakhond ziet achter elke boom een kartel, ook als het gaat om samenwerkingsverbanden die vooral tot doel hebben de productie te vergroenen. In een brief aan de minister  van Economische zaken roepen bedrijven en de milieubeweging het kabinet op om meer ruimte te geven om onderling afspraken te kunnen maken.

Het is al een aantal keer voorgekomen dat de toezichthouder duurzame initiatieven die na lang onderhandelen waren opgezet, naar de prullenbak verwees omdat er sprake zou zijn van kartelvorming.

Een bekend voorbeeld is de sluiting van kolencentrales. Dat hadden de energiebedrijven in 2013 afgesproken bij het Energieakkoord, maar de ACM haalde er later een streep door. Later speelde een zelfde probleem bij afspraken tussen supermarkten en producenten om dieronvriendelijk geproduceerde ‘plofkippen’ uit de schappen te halen.

ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl