• Voormalig vicepresident Mike Pence van de VS gaf deze week in een interview geen duidelijk antwoord op de vraag of hij Donald Trump nog steeds een goed mens vindt.
  • Pence werd gevraagd naar een toespraak uit 2016, waarin hij Trump een “goed mens” noemde.
  • Hij weigerde te zeggen of hij dat nog steeds vindt: “Alleen God kent onze harten.”
  • Lees ook: ‘Trumpisme’ heeft een tik gekregen, maar Donald Trump is verre van knock-out

Voormalig vicepresident Mike Pence – die terughoudend is over zijn eigen kandidatuur voor het presidentschap in 2024 – kreeg deze week de vraag of hij Donald Trump nog steeds een “goede man” vindt. Pence gaf geen duidelijk antwoord. 

Amerikaanse nieuwsmedium NPR vroeg Pence maandag naar een toespraak die hij in 2016 hield, toen hij de nominatie voor het vicepresidentschap aanvaardde. Interviewer Steve Inskeep bracht naar voren dat Pence in die toespraak Trump een “goede man” noemde.

Inskeep vroeg vervolgens of Pence nog steeds achter die uitspraak staat. “President Trump had het mis op 6 januari door te stellen dat ik de verkiezingen ongedaan kon maken. Maar ik zal altijd trots zijn op wat we voor het Amerikaanse volk hebben gedaan”, zei Pence.

“Terwijl je trots bent op wat je hebt gedaan, noem je hem niet meer een goede man,” merkte Inskeep op.

"Nou, kijk, ik geloof dat alleen God onze harten kent. Ik laat het aan anderen over om hun eigen oordeel te vellen", zei Pence. "Maar ik moet je zeggen dat de president en ik een nauwe werkrelatie hadden. En ik weet dat dit mensen verrast."

Pence had een gespannen relatie met zijn voormalige baas, vooral toen Trump eiste dat Pence zou weigeren om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 te bekrachtigen.

Bestorming van het Capitool

Een kantelpunt in de relatie tussen Pence en Trump was het bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Aanhangers van Trump keerden zich tegen Pence, toen de vicepresident de uitslag van de presidentsverkiezingen in het Congres wilde bekrachtigen. 

Sommige aanhangers van Trump scandeerden "hang Mike Pence op" tijdens de bestorming van het Capitool. Trump tweette tijdens de aanval dat Pence niet "de moed had om te doen wat gedaan had moeten worden".

Medewerkers van het Witte Huis vertelden een onderzoekscommissie dat Trump een "verhit" gesprek had met Pence op 6 januari 2021. Tijdens het gesprek noemde Trump Pence een "pussy", omdat hij de telling van de verkiezingsuitslag had goedgekeurd.

Hoewel Pence sindsdien terughoudend is geweest met directe aanvallen op Trump, is hij wel uitgesproken over zijn besluit om Trump niet te helpen bij het aanvechten van de verkiezingsuitslag van 2020. In februari zei hij tegen de Federalist Society dat "Trump het mis heeft" als hij denkt dat hij de uitslag van de presidentsverkiezingen ongedaan kan maken.

Pence zei afgelopen jaar ook dat hij zich liet leiden door de Bijbel en James Madison, een van de 'founding fathers' van de Verenigde Staten, toen hij de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen van 2020 in het Congres liet bekrachtigen.

Pence heeft niet verklaard of hij zich kandidaat wil stellen voor het presidentschap. In oktober was hij terughoudend over de vraag of hij in 2024 op Trump zou stemmen en zei hij dat er "misschien iemand anders is die ik liever heb" als president. 

LEES OOK: Donald Trump stelt zich opnieuw kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap