Softwarreus Microsoft koopt het zakelijke sociale platform LinkedIn voor 26 miljard dollar.

Dat maakte Microsoft maandag bekend.

Microsoft betaalt 26,2 miljard dollar in contanten voor LinkedIn. Dat is 50 procent meer dan de beurswaarde van LinkedIn afgelopen vrijdag. Per aandeel gaat het om een prijs van 196 dollar.

Afgelopen jaar behaalde LinkedIn een omzet van bijna 3 miljard dollar. Microsoft betaalt dus bijna 9 keer de omzet voor het platform met 433 miljoen leden wereldwijd, dat vooral door recruiters op de arbeidsmarkt veel wordt gebruikt.

Anders gezegd: met een overnameprijs van 26 miljard dollar ligt de waarde van een LinkedIn-profiel op gemiddeld 60 dollar.

Ter vergelijking: de waarde van een Facebook-profiel (1,65 miljard gebruikers in het eerste kwartaal van dit jaar) ligt op ongeveer 202 dollar. Maar daarbij is de beurswaarde van Facebook alleen door het aantal Facebook-profielen gedeeld. Tel je de profielen van Facebook-dochters Whatsapp en Instagram ook mee (samen ongeveer  1,4 miljard gebruikers) dan gaat het om gemiddeld 91 dollar per Facebook/Whatsapp/Instagram-profiel.

Dipje aandeel LinkedIn

LinkedIn leed afgelopen jaar 165 miljoen dollar verlies. De jaarcijfers die LinkedIn in februari publiceerde vielen slecht bij beleggers. Het aandeel LinkedIn kelderde toen van ongeveer 200 dollar naar 100 dollar.

Met de prijs die Microsoft nu betaalt is de waarde van LinkedIn dus terug op het niveau van begin dit jaar. In november 2015 noteerde het aandeel LinkedIn nog op 240 dollar.

Microsoft verwacht dat de overname van LinkedIn, die deels via schulden wordt gefinancierd, pas in 2019 zal bijdragen aan de winst. De overname moet eind dit jaar zijn afgerond.

Zakelijke software

De koersval van LinkedIn eerder dit jaar had vooral te maken met tegenvallende omzetcijfers. Microsoft denkt duidelijk dat de groeimogelijkheden van LinkedIn sterker zijn dan beleggers dachten de afgelopen maanden.

Topman Satya Nadella gaf in een toelichting op de overname aan voordelen te zien van de toevoeging van LinkedIn aan het zakelijke aanbod van Microsoft, dat wil groeien met de kantoorsoftware Office 365 als cloudproduct en de marketing- en verkoopsoftware Dynamics. "Samen kunnen we de groei van LinkedIn en van Microsoft Office 365 en Dynamics versnellen."

Oprichter LinkedIn casht bijna 3 miljard dollar

Jeff Weiner blijft bestuursvoorzitter van LinkedIn. De overname heeft de zegen van de mede-oprichter en grootaandeelhouder van LinkedIn, Reid Hoffman.

Hoffman heeft een belang van 10,9 procent in LinkedIn, en via speciale aandelen de meerderheid van de stemrechten. De overname door Microsoft levert hem een contant bedrag van 2,8 miljard dollar op.