Microsoft maakt een reuzensprong in 3D: het softwarebedrijf lanceert woensdag een toepassing die met elke smartphonecamera een 3D-afbeelding kan maken van een gefotografeerd object.

De nieuwe feature heet met een hele mondvol Windows Capture 3D Experience. Vergelijk het met de panorama-optie die veel smartphonecamera’s al hebben. In plaats van stil staan en ronddraaien, loop je zelf om het te fotograferen object heen. Na de tour plakt de telefoon alle foto’s aaneen om een 3D-model te creëren.

Microsoft demonstreerde de 3D-app met behulp van een zandkasteel:

Alsof de upgrade van 2D naar 3D foto’s nog niet voldoende is, kun je met Microsofts eveneens fonkelnieuwe Paint 3D-app driedimensionale kunst maken op basis van je vastgelegde ‘objecten’. Het volgende station is uiteraard augmented en virtual reality. Microsoft is ook op dat gebied actief – met een headset genaamd de HoloLens – en verenigde beide toepassingen. Het bedrijf projecteerde in de demo het zojuist gefotografeerde zandkasteel, vergezeld van een achtergrond en andere toevoegingen, op een echte tafel via HoloLens.

De nieuwe onthullingen vormen overigens niet de première van Microsofts poging om met 3D te scoren. Met de Xbox One Kinect-camera kun je een app downloaden om – via Kinect – 3D-beelden op de Xbox One of je computer te genereren. Nadeeltje is wel het gehannes met snoeren: de nieuwe app is meteen een klap handzamer.

Overigens: het is nog maar een prototype. Helemaal zeker of Microsoft de techniek gaat omvormen tot een app die je werkelijk kan downloaden uit de verschillende appstores is nog onbekend. Wel benadrukt het bedrijf dat de vondst met élke type smartphonecamera werkt.

xbox kinect 3d scan

Foto: Microsoft