De Duitse oud-coureur Michael Schumacher is uit zijn coma ontwaakt. Hij heeft het ziekenhuis in het Franse Grenoble verlaten.

Dat laat de manager van Schumacher weten aan de BBC. De 45-jarige Schumacher zou weer stemmen horen en reageren op bewegingen.

De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 is voor verder herstel naar de universiteitskliniek in Lausanne in Zwitserland overgebracht, het land waar hij al jaren woont.

Ski-ongeluk Schumacher

Schumacher liep op 29 december tijdens een skiongeluk in de Franse Alpen zwaar hersenletsel op. Zijn helm is bij de klap op een rotsblok in meerdere stukken gebroken.

De oud-coureur was bij kennis toen hij arriveerde in het ziekenhuis van Grenoble. Hij slaagde er niet in alle vragen te beantwoorden en was in de war.

In het ziekenhuis moest hij twee keer een schedeloperatie ondergaan. De Franse justitie deed uitgebreid onderzoek naar het ongeval, maar vond geen aanwijzingen dat iemand anders verantwoordelijk was voor de crash. Zijn snelheid zou ook niet bovenmatig hoog zijn geweest.

Kunstmatige coma

Sinds het ongeluk werd bij in een kunstmatige coma gehouden. Volgens diverse verklaringen van de doktoren was al die tijd zijn toestand kritiek doch stabiel.  De behandelende artsen begonnen eind januari begonnen met het ontwakingsproces.

In april maakte zijn manager Sabine Kehm wereldkundig dat de oud-coureur soms even bij bewustzijn was. Die hoopgevende signalen breidden zich de afgelopen weken verder uit. "Hij ligt niet meer in coma'', luidde de officiële verklaring. Het is niet bekend in welke kliniek Schumacher aan zijn verdere herstel werkt.

Gezondheidstoestand onbekend

De verklaring gaf verder ook geen details over de gezondheidstoestand van de man, die in zijn rijke Formule 1-carrière 91 keer een grand prix won en definitief afscheid nam van de sport in november 2012.

"Zijn familie wil nadrukkelijk alle behandelende artsen, verplegers, zusters en therapeuten bedanken in Grenoble, evenals de mensen die op de plaats van het ongeval de eerste hulp boden. Ook dank aan alle mensen die Michael beterschap hebben gewenst. Dat heeft hem zeker geholpen'', aldus Kehm.

Bron: Z24/ANP

Lees ook

WK-pool en de fiscus: let op prijzengeld boven 454 euro

5 feiten over thuisvoordeel, of waarom Brazilië het WK wint

WK voetbal: dit zijn de duurste en goedkoopste teams

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl