Racelegende Michael Schumacher heeft bij de procedure om hem uit zijn kunstmatige coma te halen met zijn ogen geknipperd.

Dat schrijft de Franse krant L’Equipe donderdag.

Volgens het dagblad zijn de artsen in het ziekenhuis in Grenoble maandag begonnen om hem te laten ontwaken. De zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 zou hierbij op neurologische reflexen hebben gereageerd.

Ski-ongeluk: helm in stukken

De 45-jarige Schumacher liep op 29 december tijdens een skiongeluk in de Franse Alpen zwaar hersenletsel op. Zijn helm is bij de klap op een rotsblok in meerdere stukken gebroken.

De oud-coureur was bij kennis toen hij arriveerde in het ziekenhuis van Grenoble. Hij slaagde er niet in alle vragen te beantwoorden en was in de war.

Sinds het ongeluk werd bij in coma gehouden. Volgens diverse verklaringen van de doktoren was al die tijd zijn toestand kritiek doch stabiel.

Uit coma halen kan nog lang duren

De manager van Schumacher, Sabine Kehm, bevestigt dat de racelegende langzaam uit zijn kunstmatige coma wordt gehaald. "Michaels narcosemiddel wordt sinds kort gereduceerd om het ontwakingsproces op gang te brengen", aldus Kehm. "Dit kan nog wel zeer lang duren."

Ook de geraadpleegde deskundige in l"Equipe zegt dat er nog een lange weg is te gaan. “Nadat de patiënt zijn ogen heeft geopend, wordt het vermogen tot communiceren gecontroleerd. Dat gebeurt met simpele bevelen: ‘open je ogen, sluit je ogen, open je mond, schud mijn hand.’ De komende twee maanden zal Schumacher zich verward en passief voelen. Op langere termijn is zijn toekomst moeilijk te voorspellen. Bij ernstig hersenletsel is de werkelijke schade pas over een aantal jaar vast te stellen.”

Familie Schumacher beschermen

Door de berichtgeving in de media werd Kehm min of meer gedwongen met een verklaring over de toestand van de zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 te komen.

"Het was oorspronkelijk de duidelijke afspraak tussen alle partijen dat we, om de familie te beschermen, pas informatie naar buiten zouden brengen als het proces geconsolideerd zou zijn", schrijft Kehm. "Over tussenfasen in dit proces zullen we verder geen mededelingen doen. De familie heeft opnieuw om respect voor hun privacy en het medisch beroepsgeheim gevraagd. De artsen moeten niet worden gestoord bij hun werk."

Lees ook

Formule 1 in 2014: parade van lelijke 'piemelneuzen'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl