Michael Schumacher is soms even bij bewustzijn. “Michael gaat vooruit. Hij toont momenten van bewustzijn en ontwaken.”

Dat meldde zijn manager Sabine Kehm vrijdag.

De mededeling van Kehm volgde op uitlatingen van donderdag, toen ze in de Duitse krant Bild repte over hoopgevende signalen bij de voormalig autocoureur.

Nadere tekst en uitleg gaf ze vrijdag niet. “Wij staan Michael in zijn lange en zware strijd terzijde, samen met het team van het ziekenhuis in Grenoble, en blijven optimistisch.”

In ieder geval is er sprake van een verbetering in de gezondheidstoestand van Schumacher, voor wiens leven de eerste dagen na zijn ongeval werd gevreesd.

Ski-ongeluk: helm in stukken

De 45-jarige Schumacher liep op 29 december tijdens een skiongeluk in de Franse Alpen zwaar hersenletsel op. Zijn helm is bij de klap op een rotsblok in meerdere stukken gebroken.

De oud-coureur was bij kennis toen hij arriveerde in het ziekenhuis van Grenoble. Hij slaagde er niet in alle vragen te beantwoorden en was in de war.

Sinds het ongeluk werd bij in een kunstmatige coma gehouden. Volgens diverse verklaringen van de doktoren was al die tijd zijn toestand kritiek doch stabiel.

Ontwakingsproces

De behandelende artsen zijn eind januari begonnen met het ontwakingsproces. De Franse sportkrant L’Equipe meldde eerder dat de zevenvoudige wereldkampioen in de Formule 1 positief reageerde op de eerste pogingen om hem langzaam te doen ontwaken.

Een geraadpleegde deskundige legt in de Franse krant uit hoe dat meestal in zijn werk gaat: "Nadat de patiënt zijn ogen heeft geopend, wordt het vermogen tot communiceren gecontroleerd. Dat gebeurt met simpele bevelen: ‘open je ogen, sluit je ogen, open je mond, schud mijn hand.’ De komende 2 maanden zal Schumacher zich verward en passief voelen. Op langere termijn is zijn toekomst moeilijk te voorspellen. Bij ernstig hersenletsel is de werkelijke schade pas over een aantal jaar vast te stellen."

Oproep om privacy

De familie van Schumacher vroeg bij monde van Kehm nogmaals dringend om privacy. "We vragen ook om begrip dat we geen nadere details geven omwille van de privacy van Michael en zijn familie. Ook moeten de artsen hun werk in alle rust kunnen doen."

Lees ook

Formule 1 in 2014: parade van lelijke 'piemelneuzen'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl