Veel mensen die recent zijn ontslagen door Meta keren enkele maanden later weer terug.

In de afgelopen weken begon Meta weer met het aannemen van nieuwe medewerkers. Het gaat hier vooral om engineering en technische rollen. Het bedrijf stelt de nieuwe functies ook open voor de ruwweg 20.000 mensen die het sinds november vorig jaar op straat zette. Al moeten deze mensen wel via een speciaal ‘alumni portal’ solliciteren.

De ontslagronde duurde tot ongeveer mei van dit jaar en kostte ongeveer een kwart van de mensen in het bedrijf hun baan. Maar sinds juni worden ontslagen mensen gestaag weer opnieuw aangenomen, meldden drie actieve Meta-werknemers. Het bedrijf wilde zelf geen commentaar geven.

Voor het grootste gedeelte van Meta blijft de ingestelde aannamestop actief, wat inhoudt dat er per afdeling een bepaald aantal werknemers is ingesteld. Dat maakt het lastig om personeel intern te promoveren of te over te plaatsen naar andere afdelingen, maar stelt ook limieten aan de mogelijkheid om nieuwe mensen aan te nemen. Het ligt allemaal in lijn met CEO Mark Zuckerbergs ‘jaar van efficiëntie’.

Nu het Meta weer een beetje voor de wind gaat, vooral door de groei van de advertentietak en de succesvolle lancering van Threads, is het ondanks alles toch stilletjes begonnen met het aannemen van nieuwe werknemers.

Er zijn honderden banen beschikbaar op het gebied van software-, hardware- en AR/VR-engineering, evenals technische rollen in infrastructuur en datacenterwerk.

Er worden op dit moment geen managers en andere zakelijke rollen aangenomen, terwijl dat soort werknemers juist veel op straat zouden zijn gezet. Alle werknemers die nu aangenomen worden, moeten dan ook op individueel niveau presteren.

Oud-werknemers hebben meer kans op een baan dan nieuwe mensen

Meta zou op dit moment vooral mensen met meer ervaring zoeken en neemt dus minder afgestudeerden of stagiaires aan. De mensen die uit hogere functies in engineering werden ontslagen, hebben een grotere kans om opnieuw aangenomen te worden.

Het bedrijf zoekt niet alleen binnen de ex-werknemers naar nieuwe mensen, wat ervoor zorgt dat ook de eerder ontslagen mensen gewoon mee moeten doen aan het normale sollicitatieproces. Volgens een insider hebben de oud-medewerkers desondanks wel 10 keer zoveel kans op de baan dan nieuwe sollicitanten.

De actie om oud-medewerkers op te zoeken en opnieuw aan te nemen, heeft wat weg van wat Elon Musk deed toen hij net Twitter had overgenomen. Toen probeerde de rijkste man ter wereld mensen weer terug te halen die hij net had ontslagen, omdat hij er pas na het ontslag achterkwam dat hun ervaring en vaardigheden onmisbaar waren voor Twitter.

Meta neemt ook mensen aan op hun oude posities, maar zou dat wel veelvuldig tegen een lager salaris doen.

Een persoon die op dezelfde positie werd aangenomen als waar hij eerder van was ontslagen, vertelde dat hij hiervoor een 10 procent lager salaris accepteerde. Maar hij verwacht wel dat hij binnen een jaar op het oude niveau zit, omdat de koers van Meta's aandelen enorm in de lift zit.

Anderen zijn het niet zo eens met Meta's handelswijze. Een ander die bezig is met het terugwinnen van haar oude baan, zegt dat ze onlangs de oude functie geadverteerd zag worden met een salaris dat 20 procent lager lag.

LEES OOK: Google en Meta creëren zoveel nieuwe advertentiemogelijkheden dat de prijzen per advertentie hard dalen – dit kosten reclames bij Big Tech-bedrijven