Binnen de eurogroep is woensdag nog geprobeerd om tot een akkoord te komen met Griekenland. Toen de Griekse premier Alexis Tsipras de Grieken opnieuw opriep om nee te stemmen bij het referendum over noodsteun aanstaande zondag werd die poging echter gestaakt.

Dat zei de Franse minister van Financiën Michel Sapin donderdag op de Franse televisie.

“We hebben de dialoog gezocht totdat hij nee zei”, zei Sapin over de toenaderingspogingen tot Tsipras. “We kunnen niet praten met iemand die nee zegt. Ik snap niet waarom hij nee zegt tegen voorstellen waaraan nog werd gewerkt.”

De ministers van Financiën van de eurolanden, minus hun Griekse collega Yanis Varoufakis, besloten woensdag niet meer met Griekenland te onderhandelen vóór het referendum van zondag. Volgens Sapin werd dat besluit unaniem genomen.

Referendum zet onderhandelingen stil

“Het oordeel van het volk is veel sterker dan de wil van een regering”, zei de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag. Tijdens een toespraak op de Griekse televisie herhaalde Tsipras ook zijn oproep aan het volk om zondag nee te stemmen tijdens het referendum. Hij denkt dat er een betere deal te slepen is uit de onderhandelingen met een duidelijk nee van de Grieken.

In Europa wordt vertwijfeld gekeken naar de stappen van Tsipras. Politici vragen zich openlijk af of de Grieken wel juist en volledig worden geïnformeerd. Bovendien moeten ze zondag gaan stemmen over voorstellen, die al lang niet meer op tafel liggen en technisch gezien zijn verlopen toen dinsdagnacht om middernacht het tweede reddingsprogramma van Griekenland eindigde.

Noodsteun

De Griekse regering deed dinsdag een vergeefse poging om alsnog een verlenging van de noodsteun te krijgen. Daarnaast vroeg het om een nieuw, derde steunprogramma van ruim 29 miljard euro, gefinancierd uit het noodfonds ESM.

Er is kennisgenomen van deze aanvraag, maar inhoudelijk is hier nog niet over gesproken, werd na afloop bekendgemaakt. De uitkomst en de gevolgen van het referendum, dat in de ogen van EU-politici gaat over de vraag of Griekenland de euro wil houden of niet, zijn niet te overzien en dus hebben onderhandelingen nu nog geen zin.

Toekomst Europa

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei het in een persverklaring zo: "Gegeven de politieke situatie, de afwijzing van eerdere voorstellen, het referendum zondag en de aanbeveling van de Griekse regering om nee te stemmen, zien wij geen basis om op dit moment verder te praten."

Ook de experts van de geldschieters, onder wie de Europese Commissie die de afgelopen weken als een bemiddelaar probeerde de partijen tot elkaar te brengen, zullen geen gesprekken aanknopen over het verzoek van de Grieken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had eerder woensdag laten weten niet te gaan onderhandelen vóór het referendum. De bondskanselier gaf aan dat de deur voor de Grieken altijd open heeft gestaan en altijd zal blijven openstaan. De toekomst van Europa staat echter niet op spel door de Griekse crisis, aldus Merkel.

Lagarde weet niet wat Grieken willen

IMF-topvrouw Christine Lagarde drong in een donderdag gepubliceerd interview met persbureau Reuters aan op overtuigende stappen van de Griekse regering, die duidelijk de wil tonen om de economie verder te hervormen. Daarna kan er door de andere eurolanden worden gedacht aan stappen om de Griekse schuld te verlagen, stelde ze. Die volgorde heeft volgens haar nu "duidelijk" de voorkeur.

Volgens Lagarde is het inmiddels totaal onduidelijk wat de Griekse regering wil. Het baart haar zorgen dat de vooruitgang die eind vorig jaar zichtbaar was in de Griekse economie sinds het aantreden van Syriza is verdwenen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl