Venus Williams en Serena Williams vormen nog steeds het gezicht van het Amerikaanse tennis, maar de 15-jarige Cori ‘Coco’ Gauff, die groot fan is van de zussen, heeft de toekomst.

Tijdens de openingsronde van Wimbledon op maandag versloeg ze Venus Williams met 6-4 en 6-4. De oudste van de twee Williams-zussen was toen Gauff werd geboren al 24 en had al twee keer Wimbledon gewonnen.

Na haar overwinning werd Gauff gevraagd hoe ze zo rustig kon blijven tijdens de belangrijkste wedstrijd uit haar nog korte carrière. Ze antwoordde dat ze een mentale truc gebruikte van de door Gene Hackman gespeelde basketbalcoach Norman Dale uit de legendarische sportfilm Hoosiers.

“Ik heb nog nooit op zo’n grote baan gespeeld”, zei Gauff. “Ik moest mezelf eraan herinneren dat de lijnen op de baan precies hetzelfde zijn. Alles daaromheen is dan misschien wel groter, maar de lijnen liggen op precies dezelfde plek. Na elk punt zei ik tegen mezelf dat ik rustig moest blijven.”

In de film Hoosiers nam het team van Dale uit het kleine dorpje Hickory in de Amerikaanse staat Indiana het op tegen een veel grotere school uit Indianapolis in een veel grotere sporthal dan ze ooit gezien hadden.

Toen het team aankwam in Indianapolis nam Dale ze mee naar de basketbalarena en gaf met een meetlint aan dat de basket net zo hoog was als in hun eigen kleine zaaltje in Hickory en de lijnen ook precies net zo ver van elkaar af lagen.

Hickory won uiteindelijk het kampioenschap.

Gauff zal nu waarschijnlijk Wimbledon nog niet winnen, maar ze heeft wel de juiste instelling. En dat heeft haar geholpen een van de beste tennissters aller tijden te verslaan.

LEES OOK: 19 psychologische trucs die je helpen om te excelleren tijdens een sollicitatiegesprek