Gevo is een naam die maar weinig beleggers bekend in de oren klinkt. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelt biobrandstoffen, die veel duurzamer zijn dan traditionele benzine of kerosine. Luchtvaartmaatschappij Delta Airlines investeerde al twee miljoen dollar in de onderneming en koopt er jaarlijks miljoenen liters vliegtuigbrandstof.

Belegger Mantas Dabkevicius boekte afgelopen jaar een mooi rendement op zijn belegging in het aandeel: “Het bedrijf trok mijn aandacht toen ik op zoek was naar bedrijven die profiteren van de groeiende aandacht voor meer milieuvriendelijke brandstof. Bovendien krijgt het bedrijf waarschijnlijk een boost zodra covid-19 onder controle is en mensen weer gaan vliegen. Half januari had ik al een rendement van meer dan 80 procent geboekt op het aandeel.”

Advertisement

Doelen voor 2021

In 2020 haalde Mantas een rendement van maar liefst 74,9 procent op zijn beleggingen bij eToro. Daar is hij een zogeheten Popular Investor en kun je zijn hele portefeuille bekijken.

Mantas: “Voor 2021 mik ik op een rendement van ten minste 50 procent. Omdat steeds meer mensen mijn portefeuille bij eToro kopiëren via CopyTrader, kies ik er wel voor om stapsgewijs wat minder risico te nemen. Bijvoorbeeld door niet alles te beleggen en ook wat geld achter de hand te houden. Een voordeel is dat ik meteen kan inspelen op kansen die ontstaan als de koersen even wat dalen.”

Hij vult aan: “Ook verdeel ik mijn geld over wat meer aandelen. Als er dan een belegging wat minder goed uitpakt, heeft dat niet zoveel invloed op mijn rendement. En ten slotte let ik natuurlijk scherp op de kosten. Bij eToro kun je aandelen kopen en verkopen zonder commissie te betalen. Dat is een enorm voordeel voor een actieve belegger die regelmatig handelt.”

Succesformule

Bij de zoektocht naar veelbelovende aandelen focust Mantas naar eigen zeggen op groene energie, technologie en e-commerce. Hij analyseert de activiteiten van een bedrijf en berekent wat de beurswaarde zou moeten zijn door een inschatting te maken van de toekomstige winsten, groeimogelijkheden, marktsentiment, nieuwe samenwerkingsverbanden en soms ook een wisseling van het topmanagement.

Gehypte aandelen waar iedereen al in belegt, kun je in zijn ogen beter links laten liggen. “Met dat soort populaire aandelen is het een grote loterij”, vertelt Mantas. “Slechts één op de honderd particuliere beleggers maakt daarmee echt een klapper, door ze te kopen voordat de hype echt begint. Maar het overgrote deel verkoopt ze uiteindelijk met verlies.”

“Een andere les die ik heb geleerd, is dat je je op de beurs niet moet laten leiden door je emotie. Op financiële markten kom je een stuk verder als je belegt met je verstand, dan wanneer je je laat meeslepen door gevoelens. Zelfs voor beleggers die al jarenlang meelopen, is dat vaak nog makkelijker gezegd dan gedaan.”

100 vragen per week

het inschatten van risico’s. Hij werkte onder meer met risicomanagement bij de afdeling Corporate & Institutions bij Danske Bank. Tegenwoordig is hij in dienst van een HR technology-onderneming.

“Maar het is mijn droom om me helemaal op het beleggen te richten en van de hobby mijn beroep te maken. Er zijn ruim 1.800 beleggers die mijn beleggingen kopiëren bij eToro. Die groep is erg betrokken bij mijn beleggingsstrategie.”

“Soms stellen ze meer dan honderd vragen per week, variërend van hoe mijn strategie in elkaar steekt tot wat ik van een bepaald aandeel vind. Het is soms lastig om die allemaal te beantwoorden, maar het is fijn om beleggers te helpen bij het maken van betere keuzes. Bovendien geeft die betrokkenheid me echt een boost.”

Snowboarden in Siberië

Voor 2021 heeft Mantas meer plannen dan alleen een mooi rendement halen. “Vorig jaar heb ik in het voorjaar een heel gave snowboard-set gekocht”, vertelt hij. “Dat is een mooi voorbeeld van hoe je beleggingsinzichten ook in het dagelijks leven kunt gebruiken. Want na het hoogseizoen kun je bij de aanbiedingen soms heel goede deals sluiten.”

“Ik wilde eigenlijk binnenkort naar Siberië reizen voor de wintersport. Maar door de coronapandemie moet ik die plannen waarschijnlijk bijstellen. Wie weet heb ik dan wat meer tijd voor het opsporen van veelbelovende aandelen. Dankzij het succes op de beurs heb ik al een aanbetaling op mijn huis kunnen doen. Ik hoop een nieuwe auto te kopen van mijn beleggingswinst in 2021.”

Bekijk hier het eToro-profiel van Mantas, of start direct zelf met handelen op het platform.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met eToro.

DISCLAIMER:

Uw kapitaal loopt risico. Beleggen brengt risico’s mee waarbij u verlies kunt lijden op uw inleg. Ga voor informatie over vergoedingen die van toepassing kunnen zijn naar www.etoro.com/trading/fees

Dit artikel is marketingcommunicatie en mag niet worden opgevat als een beleggingsadvies, een persoonlijke aanbeveling of een aanbod of een verzoek om financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Dit materiaal is opgesteld zonder rekening te houden met de beleggingsdoelstellingen of de financiële situatie van de ontvanger en is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke en reglementaire vereisten ter bevordering van onafhankelijk onderzoek. Verwijzingen naar vroegere of toekomstige prestaties van een financieel instrument, een index of een pakketbeleggingsproduct zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten en mogen ook niet als zodanig worden beschouwd. eToro doet geen uitspraken over, en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid van de inhoud van deze publicatie, die is opgesteld aan de hand van openbaar beschikbare informatie.