Tv-programma Radar is dé plek voor tips om als consument geld te besparen. Zo ook op het gebied van vliegtickets. Eerder deze week kwam de redactie met een opvallend onderzoek.

Wat blijkt? Je kunt tientallen tot honderden euro’s besparen wanneer je vliegtickets aankoopt via een buitenlandse domeinnaam. Boek je bijvoorbeeld je vliegtickets naar Namibië via expedia.be, dan zijn ze ineens een stuk goedkoper.

Prijsverschil vliegtickets

Radar geeft drie redenen voor de grote prijsverschillen. Zo kan het zijn dat een luchtvaartmaatschappij zijn marktaandeel in een bepaald land wil vergroten. Als voorbeeld: KLM biedt vluchten goedkoper aan op expedia.it (de Italiaanse versie van de website), om zo meer bekendheid te genereren onder Italianen.

Daarnaast heeft het ook alles te maken met de data die maatschappijen halen uit het boekgedrag van jouw regio. Hoeveel interesse is er vanuit jouw regio voor een bepaald land en hoeveel hebben de mensen in dit gebied doorgaans over voor deze vliegtickets?

Een derde reden kan zijn dat er deals zijn gesloten. Vergelijkingswebsites als Expedia en Skyscanner maken vaak deals met vliegmaatschappijen bij een bepaalde afname van tickets. Op deze manier kunnen zij door middel van kortingen de tickets goedkoper aanbieden.

Zoektocht

Helaas is er geen land aan te wijzen van waaruit het standaard goedkoper is om te boeken. Je zult dus zelf moeten experimenteren, maar de zoektocht kan flink wat geld opleveren.

Radar kwam erachter dat een ticket vanuit Amsterdam naar Brazilië tweehonderd euro goedkoper kan zijn als je het vanuit ‘België’ boekt. Bezoek dus eerst een aantal buitenlandse domeinen voordat je op bestellen klikt.

LEES OOK: 6 bizarre plannen om nog meer mensen in een vliegtuig te proppen