Begin september was er ineens Monero, een digitale munt die als een raket omhoogschoot. De site AlphaBay, waar louche internetgebruikers drugs, wapens en gestolen identiteiten kunnen kopen, besloot Monero te accepteren als betaalmiddel. Daarop steeg de waarde van minder dan 5 dollar naar bijna 14 dollar in amper een week tijd.

En Monero is niet de eerste digitale valuta die rap meer waard wordt. De bekendste cryptomunt, Bitcoin, ging eind 2013 als een jonge hond tekeer en piekte even boven de 1.000 dollar. En in mei van dit jaar was er Ethereum.

Tijd om te kijken met welke digitale valuta je het rijkst was geworden binnen zeven dagen. Met andere woorden: welke munt steeg het snelste in waarde in een week tijd?

De site Coinmarketcap houdt inmiddels 770 cryptomunten in de gaten. Het merendeel daarvan zijn kleine munten die nauwelijks iets voorstellen in waarde. Hieronder staan de vijftien cryptomunten met de hoogste marktwaarde die in zeven dagen tijd het snelst in waarde zijn gestegen.

De rode draad? Je hebt de meeste kans op een hoog rendement als je er in een vroeg stadium bij bent, dus als de munt nog jong en goedkoop is. Ga maar na: een stijging van 0,01 naar 0,10 euro zal makkelijker gebeuren dan van 10 naar 100 euro. In beide gevallen neemt de waarde toe met een factor tien.

De winnaar is Litecoin, een alternatieve munteenheid die bijna vijf jaar geleden werd gelanceerd door voormalig Google-werknemer Charles Lee. Litecoin is een stuk minder bekend, maar werkt volgens hetzelfde principe als Bitcoin.

Als je op 21 november 2013 voor 1000 euro aan Litecoin had gekocht, dan was dit een week later 33.070 euro waard geweest. Bijna net zoveel als het bruto modale inkomen vorig jaar in Nederland (35.500 euro).

litecoin

De piek van Monero begin september is goed voor plek zes, met een rendement van 276 procent in een week.

monero

En Bitcoin? Hoewel de verhalen over absurde pieken wijdverspreid zijn, valt de waardestijging van de bekendste cryptomunt in zeven dagen tijd relatief gezien mee. Het meeste dat de Bitcoin in een week tijd omhoog is geschoten is 110 procent.

Over een iets langere periode is de prijsstijging wel astronomisch. Had je op 2 oktober 2013 voor 10 euro aan Bitcoin gekocht, dan was dit twee maanden later ongeveer 1.000 euro waard geweest.

bitcoin

Dit is natuurlijk een ongelooflijke manier om snel rijk te worden. Maar pas op: je geld in cryptomunten stoppen is zeer risicovol. De waarde van Bitcoin, Ethereum en andere digitale valuta kan plots veranderen en is lang niet zo stabiel als bij traditionele munten als de dollar, euro of pond.

Een gokje nemen is prima, maar doe het alleen met geld dat je echt kunt missen. Wil je op een veiligere manier je vermogen investeren? Kijk dan eens naar indexbeleggen.