Mesut Özil stelt zich niet langer beschikbaar voor de nationale voetbalploeg van Duitsland. De 29-jarige middenvelder van Arsenal meldde dat zondag op Twitter.

Özil en collega-international Ilkay Gündogan bezochten in Londen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en gingen ook met hem op de foto. Dat zorgde voor veel kritiek.

Özil reageerde tot zondag niet op de ophef. Op Twitter meldde hij eerder op de dag al dat hij de omstreden foto zo weer zou laten maken.

Özil wees in zijn verklaring op zijn Turkse achtergrond. Als hij Erdogan niet had willen ontmoeten, zou dat betekenen dat hij zijn Turkse roots niet zou hebben gerespecteerd, ongeacht wie de president is. Volgens de Arsenal-speler hebben ze tijdens de ontmoeting over voetbal gepraat en niet over politiek.

Over de foto ontstond veel ophef in Duitsland. Na de vroege uitschakeling zeiden meerdere Duitse spelers dat de rel rond de foto voor “ruis binnen de nationale ploeg” had gezorgd.

Özil voelt gebrek aan respect

"Met pijn in mijn hart stop ik als international zo lang ik racisme en een gebrek aan respect voel'', aldus Özil, die vier jaar terug in Brazilië met Duitsland de wereldtitel veroverde. Dit jaar strandden de Duitsers bij de mondiale titelstrijd in Rusland al in de groepsfase.

"Wat mij de afgelopen periode het meest heeft gefrustreerd, is de slechte behandeling door de Duitse voetbalbond en voorzitter Reinhard Grindel. Toen ik hem probeerde uit te leggen waarom ik de foto had laten maken, was hij veel meer geïnteresseerd in het delen van zijn eigen politieke opvattingen en wilde hij mij van mening doen veranderen. In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen en een immigrant als we verliezen. Ik wil niet langer als zondebok dienen voor zijn incompetentie en zijn onvermogen om zijn werk goed te doen."

Özil maakte ook de vergelijking met Lukas Podolski en Miroslav Klose, waar hij mee samenspeelde in de nationale ploeg. "Zij werden nooit Duitse Polen genoemd, maar ik wel Duitse Turk. Is dat omdat het Turkije betreft? Of is het omdat ik moslim ben? Ik ben geboren en opgeleid in Duitsland, dus waarom accepteren mensen niet dat ik Duits ben?''

DFB: we hadden Özil beter moeten beschermen

De Duitse voetbalbond DFB heeft in een verklaring afstand genomen van de uitspraken van Özil. Wel geeft de organisatie aan dat ze Özil wellicht beter had kunnen beschermen.

"Het spijt ons dat hij zich onvoldoende voelde gesteund door ons toen hij slachtoffer werd van racisme van buitenaf", reageert de Duitse voetbalbond. Özil ontving na het desastreus verlopen WK voor Duitsland haatmails en doodsbedreigingen en kreeg de schuld van de uitschakeling van de Duitsers.

De DFB ontkent dat er sprake is van racisme binnen de bond. "Dat de DFB met racisme in verband wordt gebracht is iets waar wij ons totaal niet in herkennen. We dragen al jarenlang bij aan een succesvolle integratie van immigranten in Duitsland", meldt de Duitse bond in de verklaring.

"We betreuren het afscheid van Özil maar het verandert niets aan onze vastberadenheid om als bond door te gaan met ons beleid op gebied van integratie. De foto van Özil en Gündogan met Erdogan heeft ook niets met de prestaties van Duitsland te maken op het WK in Rusland. Bij de Duitse bond winnen we en verliezen we samen als een team."

Merkel respecteert besluit Özil

Bondskanselier Angela Merkel respecteert de beslissing van  Özil. "Hij is een geweldige voetballer en heeft veel gedaan voor het nationale team", laat ze via een woordvoerster van de regering weten.

"Duitsland is een land waar mensen met een achtergrond als immigrant welkom zijn. Integratie staat ook hoog bij ons op de agenda. De meeste mensen met een Turkse achtergrond zijn goed geïntegreerd."