De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit niet uit dat de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny gevolgen heeft voor de gaspijpleiding Nord Stream 2.

Eerder wilden Merkel en andere Duitse politici nooit weten van kritiek op het Russisch-Duitse project, vooral niet als die van Donald Trump kwam.

Via de gasleiding door de Oostzee moet het transport van Russisch gas naar Europa worden verdubbeld.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit niet langer uit dat de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny gevolgen kan hebben voor de realisatie van gaspijpleiding Nord Stream 2, meldt persbureau Bloomberg.

Merkel steunt daarmee een eerdere verklaring van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.

Maas zei in een interview met Bild am Sonntag niet te hopen dat de Russen Duitsland dwingen om het standpunt over Nord Stream 2 te veranderen. Via de gasleiding moet het transport van Russisch gas naar Europa worden verdubbeld.

Nord Stream 2 loopt vanuit Rusland naar Duitsland via de Oostzee. Het project zou in de tweede helft van dit jaar voltooid moeten zijn.

Afblazen van het project zou een flinke klap zijn voor Duitsland, want de Duitsers zijn naar schatting voor zeker een derde van hun gasverbruik afhankelijk van Russisch aardgas. En die afhankelijkheid blijft voorlopig nog, schrijft NRC, aangezien Duitsland in 2022 alle kerncentrales wil hebben gesloten en in 2038 alle kolencentrales.

Amerikaanse kritiek op Nord Stream 2

Duitsland reageerde de afgelopen jaren geprikkeld op momenten dat de Amerikaanse president Trump kritiek leverde op het gasproject.

Afgelopen maand nog schreven drie Amerikaanse senatoren die Trump steunen, een brief waarin gedreigd werd met sancties als het project door zou gaan. Duitse politici reageerden volgens nieuwssite Politico furieus.

Zo noemde Manuela Schwesig, minister-president van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, de brief uit Washington "chantage", sprak het prominente Bondsdaglid Jürgen Trittin van de Groenen van "een economische oorlogsverklaring" en het sociaal-democratische Bondsdaglid Carsten Schneider van "neo-imperialisme."

Merkel zag het gasproject altijd als iets puur zakelijks en zei eerder dat de zaak Navalny niet moet worden gekoppeld aan het bijna afgeronde gaspijpleidingproject.

Merkels woordvoerder houdt het er officieel op dat het nog te vroeg is om te bepalen wat de gevolgen van de aanval op Navalny zouden zijn.

Navalny uit coma

De toestand van Navalny is inmiddels verbeterd. Hij is uit zijn kunstmatige coma en van de beademingsapparatuur af, meldde het Charité-ziekenhuis in Berlijn maandag in een verklaring.

De artsen besloten dat Navalny uit zijn kunstmatige coma kon worden gehaald en hij reageert op spraak, voegde het ziekenhuis eraan toe. "Langdurige schade als gevolg van de ernstige vergiftiging kan niet worden uitgesloten."

Navalny werd onwel tijdens een vlucht op 20 augustus vanuit Siberië naar Moskou. Zijn vliegtuig maakte daarop een noodlanding in Omsk, waar de Russische oppositieleider werd opgenomen in een ziekenhuis.

Mensen uit Navalny's omgeving stellen dat hij voorafgaand aan de vlucht thee had gedronken die zou zijn vergiftigd. Na aandringen van zijn familie, vrienden en westerse leiders werd Navalni met een ambulancevlucht voor behandeling overgebracht naar Duitsland.

Duitsland heeft verklaard dat er bewijs is dat Navalny is vergiftigd. Volgens Moskou is er geen misdaad gepleegd en is de voltooiing van het project Nord Stream 2 ook niet in gevaar.

LEES OOK: De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is volgens zijn Duitse artsen inderdaad vergiftigd – wie is deze felle tegenstander van Poetin?