Na een onderhandelingsmarathon van 17 uur zijn de partijleiders van CDU, CSU en SPD het woensdagochtend vroeg eens geworden over een regeerakkoord. Dat moet nog wel worden goedgekeurd door de 475.000 sociaaldemocratische partijleden.

Dat kan een probleem worden omdat het akkoord “duidelijk de signatuur heeft van de christendemocraten”, aldus CSU-secretaris-generaal Dobrindt, want “dat weerspiegelt de verkiezingsuitslag”.

De CDU/CSU had bij de Bondsdagverkiezingen in september 42 procent van de stemmen gekregen, de SPD 26 procent.

Geen nieuwe schulden

Afgesproken is dat de Bondsrepubliek vanaf 2015 geen nieuwe schulden meer maakt. Ook komen er geen nieuwe belastingen. De sociaaldemocraten hadden een voorkeur voor meer overheidsbestedingen om meer werkgelegenheid te creëren.

Wel wordt de hartenwens van de SPD om eindelijk een wettelijk minimumloon van 8,50 euro per uur in te voeren, vervuld. Tijdens een overgangsperiode tot 2017 kan tijdens cao-onderhandelingen ook een lager loon worden overeengekomen. De CDU/CSU is bang dat anders te veel arbeidsplaatsen verloren gaan.

Verder krijgt Duitsland vanaf 2017 een soort AOW waarbij mensen die weinig contributie hebben betaald, toch een minimum maandbedrag van zo'n 850 euro krijgen.

Tol op Autobahn

Negatief voor Nederlandse automobilisten pakt de tol op de 'Autobahnen' uit, de Duitse snelwegen. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) breekt daarmee een verkiezingsbelofte.

CSU-leider Horst Seehofer had echter gezegd dat de Beierse christendemocraten zonder 'Maut' niet aan de 'Grote Coalitie' meedoen. 'Gepakt' worden alleen mensen die niet in Duitsland wonen; ingezetenen worden gecompenseerd via de wegenbelasting.

Migranten worden niet meer verplicht tot uiterlijk hun 23e te kiezen tussen de Duitse nationaliteit en die van hun land van herkomst. De SPD had zich ervoor sterk gemaakt dat zij twee paspoorten mogen houden.

Persconferentie

Merkel, Seehofer en SPD-voorzitter Sigmar Gabriel presenteren de details van het regeerakkoord om 12.00 uur tijdens een persconferentie. Over de bezetting van de ministersposten worden voor de stemming onder de SPD-leden geen namen bekendgemaakt.

Wel is bekend dat de SPD in het nieuwe kabinet 6 ministersposten krijgt, de CDU 5 (naast de bondskanselarij) en de CSU 3. Het is de bedoeling dat de Bondsdag Merkel in de week voor kerst voor de derde keer tot bondskanselier kiest.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl