Camper- en caravanproducent Hymer en chemiebedrijf BASF hebben de krachten gebundeld om een tiny house te bouwen op het chassis van een klassieke Mercedes-Benz Sprinter. Hun samenwerkingsverband heet VisionVenture.

Het concept om huizen te maken van de busjes is een blik op de nabije toekomst van reizen, stelt Hymer. Het huis maakt gebruik van moderne technologie om de mate van zelfvoorziening te vergroten. Zo zit er een zonnepaneelachtig fotovoltaïsch systeem in het opblaasbare dak en reguleert het verfwerk de temperatuur.

Hymer maakt gebruik van vele eerdere tiny-home-concepten, waardoor de compacte Sprinter groter lijkt. Zo zijn veel elementen in het huis voor meerdere dingen te gebruiken, bijvoorbeeld een trap naar het dak die ook als opslagruimte dient en een wastafel in de badkamer die ingeklapt kan worden om ruimte te maken voor een douche.

Neem een kijkje:


Hymer werkt samen met BASF bij het nieuwe concept voor een piepklein huis op wielen, de VisionVenture.

Foto: Hymer

Het huis is gebouwd op het chassis van een Mercedes-Benz Sprinter.

Foto:Hymer

Het Duitse chemiebedrijf BASF zegt te focussen op duurzaamheid en heeft meer dan twintig materialen geleverd voor het huis, waaronder de verf, hoogwaardige plastics en leisteen fineer.

Foto: Hymer

De deuren van de Sprinter, de koplampen en de radiatorgrill blijven gehandhaafd in het huis.

Foto: Hymer

Maar het windscherm, de motorkap en de interieurverlichting zijn wel aangepast.

Foto: Hymer

Voor het maken van het huis is ook gebruikgemaakt van 3D-printen, bijvoorbeeld voor de wielkast. Volgens Hymer hebben de onderdelen daardoor een robuuste en rubberachtige kwaliteit gekregen.

Foto: Hymer

Hymer stelt dat het verfwerk de temperatuur aan het oppervlakte van de auto 20 graden kouder kan maken en de binnentemperatuur 4 graden kouder.

Foto: Hymer

De met LED-verlichting uitgeruste trap herbergt ook opslagruimte.

Foto: Hymer

Het huis heeft een opblaasbaar dak met een zeven centimeter dikke honingraatmuur voor de isolatie. Het dak kan worden opgeblazen met warme of koude lucht en is fotovoltaïsch zoals een zonnepaneel.

Foto: Hymer

Binnen in het Sprinter-huis zit een privépatio met een elektrische barbecue, keuken, slaapkamer, badkamer en een huiskamer die ook als kantoorruimte kan dienen.

Foto: Hymer

Veel decoratie in het huis dient meerdere doelen. Zo is de muurbedekking een railsysteem dat gebruikt kan worden om spullen op te hangen of op te bergen. De lamp kan verplaatst worden en dienen als lamp voor de patio, als plafondverlichting en als hanglamp.

Foto: Hymer

De wastafel in de badkamer kan worden ingeklapt...

Foto: Hymer

... waardoor er meer ruimte is voor de douche.

Foto: Hymer

Volgens Hymer is het concept een vooruitblik op hoe reizen er in 2025 uit zou kunnen zien.

Foto: Hymer