De bijna 200 meter hoge windmolen ‘De ambtenaar’ bij het Noord-Hollandse Medemblik is voor ruim 15 procent in handen van Rijkman Groenink, oud-topman van ABN Amro. Het levert hem een fors belastingvoordeel op.

Daarover schrijft de Volkskrant zaterdag.

De windturbine ‘De ambtenaar’, de grootste windmolen van Europa, is in handen van een groep van 21 (oud-)bankiers en financieel specialisten. De belangrijkste reden om geld in de windmolen te steken, zijn de fiscale voordelen en de subsidie op groene stroom, zo schrijft de Volkskrant zaterdag. In totaal zou het fiscale voordeel oplopen tot 7, 5 milljoen euro schat de krant.

Oud-topman van ABN Amro Rijkman Groenink heeft 15,2 procent van de aandelen in de molen in handen. Naar eigen zeggen verdient hij zijn investering in circa drie jaar terug, zo schrijft de krant.

Dat komt deels doordat hij de ‘groene investering’ kon verrekenen met zijn inkomstenbelasting die hij in 2007 betaalde over de verkoop van zijn aandelen ABN Amro. Hij ontving destijds 26 miljoen euro voor zijn aandelen en opties toen de bank werd overgenomen door het trio RBS, Fortis en Banco Santander.

Het verwachte rendement op zijn investering is overigens niet misselijk: 10 tot 15 procent, afhankelijk van hoe hard de wind waait.

Andere investeerders die geld in de molen hebben gestoken zijn Kalo Bagijn, de oprichter van BinckBank en Frans van Lanschot, adviseur van ABN Amro. De molen heeft zo’n 15 miljoen euro gekost. De financiers brachten 2,5 miljoen euro bijeen, de rest werd geleend bij de Rabobank.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl