Meer dan in andere landen leeft onder Nederlanders het idee dat beleggen vooral gokken is. Zelf pensioen opbouwen via beleggen heeft weinig prioriteit.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van vermogensbeheerder Blackrock, onder 31 duizend personen tussen de 25 en 74 jaar in twintig landen. Nederland is hierin ook meegenomen.

Bijna 60 procent van de ondervraagde Nederlanders ziet beleggen als een vorm van gokken en niet als een manier om bijvoorbeeld vermogen op te bouwen voor later.

Dat laatste geldt ook voor Nederlandse jongeren tussen de 25 en 35 jaar. “Als deze groep wordt voorgerekend dat een belegging in 2005 van 1.000 euro in aandelen nu zou zijn gegroeid tot 1.851 euro en dat de reële waarde van 1.000 euro spaargeld in tien jaar zou zijn geslonken tot 988 euro, zegt slechts 16 procent van hen dat ze het grootste gedeelte van zo’n bedrag in aandelen zou investeren”, aldus Blackrock.

Laag vertrouwen

Als mogelijke redenen voor de scepsis waarmee Nederlanders naar beleggen kijken noemt Blackrock het feit dat relatief weinig Nederlanders gebruik maken van professioneel advies: met 16 procent laagste percentage in Europa. Dat heeft mede te maken met het geringe vertrouwen in financieel adviseurs, wat samenhangt met een laag algemeen vertrouwen in de financiële sector.

Blackrock vroeg Nederlandse respondenten ook naar het opbouwen van (aanvullend) pensioen.  Dat blijkt een relatief lage prioriteit te hebben. De helft van de ondervraagden vindt pensioen te ingewikkeld, terwijl dit percentage in de rest van Europa op 39 procent ligt.

De jongere generatie van millennials (geboren tussen begin jaren 1980 en het jaar 2000) heeft overigens minder vertrouwen in bestaande pensioenvoorzieningen dan oudere generaties.  Van de ondervraagde millennials verwacht 47 procent zelf meer spaargeld opzij te moeten zetten voor het pensioen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl