De meeste beheerders van fondsen die actief beleggen, zijn vorig jaar verslagen door brede aandelenindices. Dat blijkt uit een onderzoek van indexuitgever S&P Dow Jones Indices. 

Actieve fondsbeheerders die in 2015 wereldwijd investeerden in aandelen, presteerden in 59 procent van de gevallen zwakker dan de brede S&P Global 1200-index.

Kijk je verder terug, dan worden de cijfers nog zwakker, zo blijkt uit het scorebord van indexuitgever S&P Dow Jones Indices.

Over de afgelopen drie jaar wist 71 procent van de actief beheerde wereldfondsen de brede index niet te verslaan en gemeten over tien jaar gaat het om 80 procent. Dus op de iets langere termijn wist maar één op de vijf actief beheerde fondsen de S&P Global 1200-index te overtreffen.

Buiten Verenigde Staten

Voor actieve fondsen die buiten de Verenigde Staten belegden in zowel ontwikkelde als opkomende markten, ziet het plaatje er op de korte termijn beter uit. S&P Dow Jones constateert dat maar 27 procent van de fondsen die actief buiten de VS beleggen het in 2015 slechter deed dan de S&P 700-index.

Op de langere termijn kantelt het plaatje wel. Over een periode van vijf jaar gemeten presteert 55 procent van de fondsen die buiten de VS beleggen, minder dan de S&P 700-index en over tien jaar gemeten gaat het om 80 procent.

Voor actieve beleggingsfondsen die in de Verenigde Staten beleggen, blijkt dat 66 procent van de fondsmanagers  het in 2015 slechter heeft gedaan dan de S&P 500-index. Die bestaat uit de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven.

Ook op de langere termijn presteren de actieve managers slechter dan de S&P 500-index. In de afgelopen vijf jaar schoot 84 procent van de managers van de fondsen die actief investeren in grote ondernemingen tekort. Over een periode van tien jaar bleef 82 procent achter.

Uitstroom actieve fondsen

Actieve beleggingsfondsen hebben in de afgelopen jaren steeds meer moeite om klanten vast te houden doordat investeerders vaker kiezen voor passieve beleggingsproducten die simpelweg de markt volgen en lagere beheerkosten kennen. Deze passieve fondsen worden indexfondsen of trackers genoemd.

Alleen al in 2015 stroomde er 174 miljard dollar uit de Amerikaanse actief beheerde aandelenfondsen, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Morningstar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl