• Steeds vaker doen criminelen zich voor als de Belastingdienst om mensen via WhatsApp, sms of e-mail op te lichten.
  • Vorig jaar kwamen er 162.624 meldingen binnen van cybercrime uit naam van de Belastingdienst.
  • Mensen moeten nooit ingaan op berichten die zogenaamd afkomstig zijn van de Belastingdienst en waarin wordt gedreigd met dwang.

Steeds vaker proberen criminelen mensen uit naam van de Belastingdienst op te lichten. Dat gebeurt dan via e-mail of app- en sms-berichten waarin de criminelen doen alsof er nog vorderingen van de Belastingdienst openstaan. De dienst noemt de toename een “zorgwekkende ontwikkeling.”

De Belastingdienst spreekt van “een groeiend fenomeen”: vorig jaar kwamen er 162.624 meldingen binnen van cybercrime. Dit waren er in 2017 nog ongeveer 7.700.

Mensen moeten nooit ingaan op berichten via sms, WhatsApp, e-mail of telefoon die zogenaamd afkomstig zijn van de Belastingdienst en waarin wordt gedreigd met dwang als er niet onmiddellijk een overboeking wordt gedaan, benadrukt de fiscus.

‘Honderden websites offline gehaald’

Slachtoffers worden soms financieel hard geraakt door deze vorm van fraude. Ook beschadigt deze praktijk het vertrouwen van mensen, aldus de organisatie.

De fiscus doet er naar eigen zeggen alles aan om de praktijken tegen te gaan. Het lukt steeds beter om criminelen voor te zijn. "Door snel ingrijpen zijn er in 2020 op verzoek van de Belastingdienst 265 bankrekeningen en ruim 1600 telefoonnummers geblokkeerd en honderden websites (op tijd) offline gehaald."

Lees meer over cybercrime: