Elektronicagigant Media Markt haakt in op de e-bike-hype en gaat zelf elektrische fietsen verkopen. Daar zijn grote fietsfabrikanten allesbehalve blij mee. 

Elektrische fietsen zijn onverminderd populair. Was tien jaar geleden 3 procent van de nieuwe fietsen voorzien van een elektromotor, inmiddels is dat gestegen tot een kwart.

Best opmerkelijk, omdat een elektrisch fiets gemiddeld zo’n 1.800 euro kost, bijna het dubbele van de gemiddelde prijs voor een standaard fiets. Mensen zijn blijkbaar bereid om flink wat te betalen voor een beetje hulp bij het trappen.

Dat heeft ook Media Markt gezien. De elektronicaketen kondigde dinsdag aan dat het vanaf volgende week ook elektrische fietsen gaat verkopen. In eerste instantie gaat het om een proef in zes vestigingen en de webshop, maar de bedoeling is om binnen afzienbare tijd de grootste verkoper van e-bikes in Nederland te worden.

Service en onderhoud

Dit tot afgrijzen van fabrikanten van A-merken als Gazelle, Giant en Batavus, schrijft het AD. Zij verkopen e-bikes alleen via speciaalzaken die over de juiste kennis beschikken voor het advies en onderhoud. De service bij Media Markt kan daar niet aan tippen, denken Gazelle, Giant en Batavus-eigenaar Accell. Ze vrezen dat hun goede naam wordt aangetast.

Media Markt is het daar niet mee eens. "70 procent van de waarde van elektrische fietsen zit in de elektronica. Daar hebben wij veel meer verstand van dan een fietsenmaker", zegt initiatiefnemer Marcel Capitein tegenover het AD. "De motor van een e-bike verschilt niet zoveel van die van een wasmachine."

Contract distributeur opgezegd

Hoe dan ook, de fietsfabrikanten willen koste wat kost een stokje steken voor de plannen van Media Markt. De dealer bij wie de winkelketen vermoedelijk een partij elektrische fietsen op de kop heeft getikt, is gewipt.

"We hebben ons contract met de betreffende distributeur direct opgezegd", zegt salesmanager Jordy Veldhuizen van Giant. "Al onze andere klanten hebben we een mail gestuurd dat ze niet aan Media Markt mogen leveren."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl