Twee jaar geleden opende opiniepeiler Maurice de Hond de eerste Steve Jobs-school in Nederland. Nu ziet hij kansen om het concept naar Zuid-Afrika en Dubai te exporteren.

Op Steve Jobs-scholen staat het digitaal leren voor kinderen vanaf 4 jaar centraal en speelt de docent een coachende rol. De leerlingen krijgen individueel onderwijs en gebruiken de iPad intensief.

De Hond kwam in 2012 op het idee om een eigen basisschool te beginnen, toen hij dat jaar opnieuw vader werd. Twee jaar geleden openden de eerste zeven Steve Jobs-scholen hun deuren, inmiddels zijn er een vijfentwintigtal basisscholen in Nederland die het onderwijsconcept hebben overgenomen.

Nu acht De Hond de tijd rijp om het concept naar het buitenland te exporteren, schrijft het Financieele Dagblad. Daarvoor heeft hij een nieuw bedrijf opgericht: sCoolsuite Concepts. Buitenlandse scholen betalen een vergoeding voor gebruik van het concept en de onderwijssoftware van De Hond, die op kan lopen tot honderden euro’s per leerling per jaar.

Crowdfunding voor Zuid-Afrika

Op dit moment is er in Spanje een kleine particuliere school die onderwijs geeft volgens de methode van De Hond. Volgend jaar moeten daar scholen in Dubai en Zuid-Afrika bijkomen. Voor de laatste zoekt de Amsterdamse ondernemer overigens nog 400.000 euro aan crowdfunding.

De 67-jarige De Hond zegt dat hij daarnaast bezoek heeft gehad van delegaties uit Zuid-Korea, Japan, Turkije, de Balkan en Brazilië. “In Brazilië gaat het om wel dertig miljoen mensen. Daar heb je ook vijf onderwijsbedrijven die aan de beurs zijn genoteerd”, aldus de opiniepeiler tegenover het FD.

Opkomende landen

De Hond mikt vooral op privéscholen, die zich volgens hem met dit concept kunnen onderscheiden. Met name in opkomende landen is de nieuwe middenklasse bereid om te investeren in goed onderwijs voor hun kinderen.

Lees ook op Business Insider

Maar ook in rijke landen als de Verenigde Arabische Emiraten kan zijn lesmethode weleens aanslaan, aldus De Hond. Daar zijn ze verzot op innovaties in het onderwijs. En dan kan De Hond ook financieel profiteren, want het lesgeld in Dubai voor privéscholen kan oplopen tot 15.000 euro per jaar.

Voorlopig is sCoolsuite Concepts nog niet uit de rode cijfers. De Hond verwacht eind 2016 winstgevend te zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl