Donderdag gaan de ministers van Financiën van de eurolanden weer in gesprek over een Europees steunpakket voor de aanpak van de coronacrisis.

Italië en Nederland staan lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de inzet van middelen.

De Italiaanse regering wil een beroep kunnen doen op het noodfonds ESM, zonder dat daar voorwaarden aan verbonden zijn.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën vindt dat er wel degelijk voorwaarden moeten worden gesteld aan financiële steun, met uitzondering van medische hulp.

Hoekstra heeft een bondgenoot in de leider van de Italiaanse Lega-partij, die vindt dat Italië helemaal geen beroep moet doen op Europees geld.

Italië en Nederland lijken op ramkoers te liggen over een Europees steunpakket om de coronacrisis te bestrijden. Heel Italië? Nee, de leider van de grootste oppositiepartij moet niets hebben van Europees geld.

Matteo Salvini, die de rechts-nationalistische Lega leidt, staat sinds september vorig jaar aan de zijlijn van de Italiaanse politiek. Het kabinet van de Lega en de Vijfsterrenbeweging viel afgelopen najaar uiteen en de partijloze premier Conte kon toen een nieuwe regering vormen met de Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische PD.

Maar Salvini is nog altijd een belangrijke factor in de Italiaanse politiek. De Lega scoort in de Italiaanse peilingen zo’n 30 procent, terwijl de PD op iets meer dan 20 procent van de stemmen zit in opiniepeilingen en de Vijfsterrenbeweging op 15 procent.

Nee tegen Europese coronasteun voor Italië

Salvini heeft zich de afgelopen dagen ook gemengd in het debat over een Europees steunpakket waar onder meer Italië gebruik van kan maken om de coronacrisis te boven te komen.

Het standpunt van Salvini is dat Italië helemaal geen Europees geld moet aannemen.

Op twitter zei Salvini woensdag dat Italië steun nodig heeft, "maar niet op manieren die een hypotheek leggen op de toekomst van het land."

Salvini wil principieel bijvoorbeeld geen beroep doen op het Europese noodfonds ESM. Dat geeft andere Europese landen in zijn ogen de mogelijkheid om ongewenste invloed uit te oefenen op het overheidsbeleid in Italië.

Salvini wil dat de Italiaanse overheid zelf meer gaat lenen en staatpapier uitgeeft dat vooral bij binnenlandse beleggers terecht komt. Zogenoemde buoni del Tesoro 'Orgoglio Italiano'. Schatkistpapier waarmee Salvini een beroep doet op 'Italiaanse trots'.

De lijn van Salvini is een totaal andere dan die van de Italiaanse regering. Die wil juist wel een beroep doen op het noodfonds ESM en vindt ook dat het tijd is voor zogenoemde eurobonds, schuldpapier dat de eurolanden gezamenlijk kunnen uitgeven.

Puntje is wel dat de Italiaanse regering niet gebonden wil zijn aan voorwaarden als ze een beroep doet op gezamenlijke Europees geld. Dat laatste is een brug te ver voor de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Hoekstra is principieel tegen eurobonds en vindt dat er wel degelijk voorwaarden gesteld moeten worden, als landen een beroep doen op het noodfonds ESM.

In de eurogroep, de club van ministers van Financiën van de eurozone, wordt daar al weken over gesteggeld.

Donderdag houden de ministers vanaf vijf uur 's middags weer een videocall om te kijken of ze tot overeenstemming kunnen komen over een Europese aanpak van de coronacrisis.

Lees meer over de coronacrisis: