De overname van duurzame supermarktketen Marqt door Udea, het bedrijf achter biosuper Ekoplaza, kan doorgaan.

Twee oprichters van Marqt bleven zich tegen de deal verzetten, maar de kortgedingrechter in Amsterdam ziet geen reden nog een stokje te steken voor de transactie. Oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren moeten hun aandelen verkopen.

Eerder dit jaar waren de aandeelhouders, inclusief de oprichters, unaniem overeengekomen dat Marqt verkocht moest worden, benadrukt de rechter. Iedereen was het er toen over eens dat dit nodig was om de financiële positie te verbeteren. Vervolgens deed Udea een bod en een meerderheid van de aandeelhouders is daarmee akkoord gegaan.

De oprichters wilden meer tijd om een bieding van henzelf en een pas opgedoken derde partij alsnog een kans te geven. Maar volgens de rechter hebben zij hun kans al gehad en biedt de eerdere overeenkomst voldoende juridische basis om de deal met Udea af te dwingen.

“We zijn teleurgesteld over deze uitspraak waardoor we op dit moment niet de mogelijkheid krijgen om ons bod voor Marqt te formaliseren, dat volgens ons het beste voorstel blijft”, zeggen de oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren in NRC. “We beraden ons nog op verdere opties.”

Marqt, dat vooral winkels heeft in Amsterdam, zal onder Udea meerdere vestigingen gaan sluiten. Maar de nieuwe eigenaar ziet ook nieuwe kansen. Het is de bedoeling dat de formules Marqt en Ekoplaza allebei blijven bestaan. Marqt zal zich naar eigen zeggen verder gaan richten op onder meer onlinebezorging en “kleinere eet- en drinkwinkels”.

Lees meer over boodschappen doen:

Lees ook op Business Insider