• De dollar bereikt zijn hoogste niveau in bijna een maand.
  • In de Verenigde Staten zijn (vooralsnog) geen duidelijke tekenen van schade door het handelsbeleid.
  • Valuta-expert Joey van Hanegem van Ebury concludeert dat inflatie en renteverwachtingen bepalende factoren blijven en de effecten van de tarieven mogelijk later pas merkbaar zijn.
  • Lees ook: Beurzen positief gestemd na handelsdeal VS-China

ANALYSE – De internationale financiële markten zijn de afgelopen weken opnieuw stevig in beweging gebracht. Krantenkoppen stonden bol van het nieuws over de grillige handelspolitiek van president Trump, die extra importtarieven op Chinese goederen aankondigde, om ze vervolgens net zo snel weer (tijdelijk) terug te draaien. Dit leidt, in combinatie met gematigde inflatiecijfers, tot merkbare verschuivingen in valutakoersen en renteverwachtingen.

De Amerikaanse dollar bereikte zijn hoogste niveau in bijna een maand. Die stijging werd grotendeels veroorzaakt door het tijdelijke handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. De extra importtarieven tegen China worden voor negentig dagen in de ijskast gezet. Hierbij worden de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen teruggebracht van 145 procent naar 30 procent, terwijl de Chinese vergeldingsheffingen dalen van 125 procent naar 10 procent.

Beleggers reageerden enthousiast op dit signaal van de-escalatie, wat leidde tot een stijging van de dollar met meer dan 1 procent. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om te benadrukken dat de tarieven niet zijn opgeheven, maar slechts uitgesteld. Verdere versoepelingen zijn volledig afhankelijk van het vervolg van de onderhandelingen. Waarschijnlijk ligt het gemiddelde Amerikaanse tarief na de afgelopen ontwikkelingen nu rond de 11-12 procent.

Ook in het Verenigd Koninkrijk was positief economisch nieuws toen ze een (beperkt) handelsakkoord met de Verenigde Staten bereikte. Dit was genoeg om risicovolle activa omhoog te stuwen, met positieve gevolgen voor de dollar. De Bank of England verlaagde de beleidsrente met 25 basispunten naar 4,5 procdent, het laagste niveau sinds 2024. Deze maatregel, gecombineerd met een beperkt handelsakkoord met de Verenigde Staten, zorgde voor optimisme op de markten. Het bleek voldoende om het pond te versterken en de FTSE 100-index naar nieuwe hoogtes te stuwen.

Ondertussen blijkt de Britse arbeidsmarkt opvallend veerkrachtig, ondanks de inflatiedruk en onzekerheid rondom handel. De werkloosheid steeg weliswaar licht naar 4,5 procent, maar de loongroei bleef met 5,5 procent robuust.

Geen duidelijke schade in de Verenigde Staten door handelsbeleid

In de Verenigde Staten tonen de economische cijfers vooralsnog geen duidelijke tekenen van schade door het handelsbeleid. De arbeidsmarkt blijkt relatief sterk. Er is een afname in het tempo van het werven van personeel, maar zonder significante stijging van werkloosheid. De Federal Reserve blijft daarom voorzichtig en ziet vooralsnog geen noodzaak om de rente verder te verlagen.

Het meeste recente consumentenprijsrapport (CPI) liet voor april een stijging van slechts 0,2 procent ten opzichte van de maand ervoor zien. Op jaarbasis daalde de inflatie naar 2,3 procent - het laagste niveau in meer dan vier jaar. Deze cijfers vergroten de druk op de Fed om haar houding gericht op het beteugelen van inflatie te laten vieren, maar desondanks zijn markten voorzichtig. De vrees dat de tarieven van Trump snel een einde kunnen maken aan de desinflatie heerst. Een eventuele nieuwe tariefronde zou het desinflatoire effect snel kunnen neutraliseren.

Ook buiten het Atlantische gebied zijn er grote bewegingen. In Zwitserland daalde de inflatie onverwacht, wat de verwachtingen versterkt dat de Zwitserse Nationale Bank haar rentetarieven zal verlagen.

In Japan leidde het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China tot een scherpe verkoopgolf van de yen. De munt blijkt gevoelig voor wereldwijd risicosentiment, en in mindere mate door binnenlandse economische factoren.

De complexiteit van de huidige wereldwijde economische situatie kan nauwelijks worden overschat. Handelsakkoorden bieden op korte termijn verlichting, maar inflatie en renteverwachtingen blijven de bepalende factoren voor de richting van de financiële markten. Daarnaast zijn de effecten van de tarieven mogelijk pas later merkbaar en blijft de inflatie een aandachtspunt.

In de komende dagen zal de aandacht uitgaan naar toespraken van topfunctionarissen van centrale banken aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Ook het BBP-rapport van het Verenigd Koninkrijk wordt met belangstelling tegemoet gezien. Beleggers hopen op tekenen van economische opleving, zodat het vertrouwen in een stabieler economisch klimaat verder kan groeien.

Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland

LEES OOK: Economen noemen deal tussen VS en China ‘enorme de-escalatie van handelsoorlog’