Facebook heeft in 2012 bijna afgezien van de beursgang, omdat de vooruitzichten die het bedrijf intern had opgesteld er zo slecht uit zagen. Dat blijkt uit een getuigenverklaring in de rechtbank in een collectief proces.

Mark Zuckerberg schreef destijds het volgende bericht aan zijn toenmalige verloofde en huidige vrouw Priscilla Chan: “Het gaat allemaal erg slecht hier. Onze winstprognoses zijn zo sterk naar beneden gegaan dat we voor minder dan 50 miljard dollar naar de beurs gaan, als het zo doorgaat.”

The Financial Times berichtte als eerste over de rechtszaak, die woensdag plaatsvond in Manhattan.

Het verhaal dateert van april 2012 toen Facebook worstelde met de overgang van desktop naar mobiel. Het bedrijf ging in mei naar de beurs.

In de rechtbank werd duidelijk dat Zuckerberg een chaotische bespreking had in een hotelkamer in New York met een aantal topbestuurders van Facebook. Hij sprak met toenmalig financiëel topman David Ebersman en COO Sheryl Sandberg over het al dan niet doorzetten van de beursgang.

Na afloop van die bijeenkomst stuurde hij opnieuw een berichtje aan zijn vrouw waarin hij schreef: "De beursgang gaat door". Ze antwoordde: "Yay".

Volgens The Financial Times klagen investeerders Facebook aan, omdat het bedrijf voorafgaand aan de beursgang niet heeft gemeld dat het overstappen van gebruikers naar mobiel ten koste zou gaan van de inkomsten. Ze zeggen dat het risico daarop alleen als theoretisch is beschreven.

Maar advocaat Andrew Clublok van Facebook zegt dat het onmogelijk was voor het bedrijf dat risico te kwantificeren. Volgens Clubok begonnen de inkomsten van Facebook net weer te stijgen ten tijde van de beursgang.

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen de krant: "We blijven ervan overtuigd dat onze documenten, compleet, accuraat en volgens de wet waren."

Hoewel Facebook in eerste instantie langzaam was met de overgang naar mobiel, veranderde het daarna snel in een 'mobiel-eerst' bedrijf. In 2013 haalde het de helft van zijn inkomsten uit mobiel. Nu maakt dat 85% uit van de advertentieinkomsten.