Mark Zuckerberg heeft mogelijk eindelijk afscheid genomen van zijn uniform.

Afgelopen dinsdag stapte hij op het podium van de F8, Facebooks jaarlijkse conferentie voor developers. Terwijl Zuckerberg een aantal nieuwe producten aankondigde – waaronder dat Facebook met een datingfeature komt – was de grootste verrassing van de dag misschien wel zijn nieuwe uiterlijk.

De topman was te zien in een blauwe trui, zwarte jeans en dezelfde zwarte Nike-sneakers als eerder.

Een flinke breuk met zijn standaard uniform bestaande uit een grijs t-shirt, blauwe jeans en grijze Nikes die hij al jaren tijdens publieke evenementen draagt.

Mocht je de nieuwe kledingstijl van de Zuck willen kopiëren, dan kost je dat ongeveer 700 euro. Het is lastig om er een exact prijskaartje aan te hangen. De kleding is zo generiek, dat het lastig te zeggen is wel merk het kledingstuk heeft gemaakt. Sterker nog, mocht je een klein budget hebben, dan kun je ook een goedkopere versie samenstellen voor iets meer dan honderd euro.

Toegegeven, het ziet er niet echt uit als een flinke switch - Zuckerberg kleed zich nog altijd vrij casual - en de Facebook-CEO is nog altijd anti-mode. Eerder al liet hij weten dat hij iedere dag dezelfde outfit draagt zodat hij meer gefocust en efficiënt kan zijn. Het lijkt erop dat hij niet eens andere kleding in zijn kast heeft hangen, als we naar deze foto kijken.

Zo min mogelijk keuzes

"Ik wil mijn leven zo simpel mogelijk maken zodat ik zo min mogelijk keuzes hoef te maken, behalve hoe ik het beste deze gemeenschap kan dienen", zei Zuckerberg in een Q&A uit 2014. "Het voelt alsof ik mijn werk niet doe als ik mijn energie besteed aan gekke of onbelangrijke dingen."

Opmerkelijk: Zuckerberg heeft het nooit toegegeven, maar modekenners geloven dat elk van de grijze t-shirts ongeveer 350 dollar kosten en zijn gemaakt door ontwerper Brunello Cucinelli.

Zuckerberg heeft een uitdagend jaar dankzij het Cambridge Analytica-schandaal en de daarop volgende boze gebruikers. Het is niet duidelijk of zijn F8-outfit een permanente verandering inluidt of dat het slechts een eenmalig experiment was. Hoe dan ook: hij ziet er beter uit dan hij in jaren heeft gedaan.

Een blik op de kledingstijl van Zuckerberg de afgelopen jaren. En hoe je zijn nieuwe stijl kunt adopteren.


Zuckerberg in 2008 bij Facebooks tweede F8-evenement. Dit was tijdens zijn hoodie-jaren. Kijk die jeans!

Eric Risberg/AP


Tegen 2010 switchte hij naar een zwarte hoodie met daarop het logo van Facebook geborduurd.

Marcio Jose Sanchez/AP

Hier is Zuckerberg in 2011. Hij ruilde zijn hoodie om voor een grijs t-shirt, jeans en sneakers van Brooks.

Robert Galbraith/Reuters

Facebook organiseerde in 2012 en 2013 geen F8-evenement. Tegen 2014 had zijn outfit uit 2011 een kleine upgrade gekregen.

Robert Galbraith/Reuters

Zuckerberg stapte over naar zijn huidige uniform bestaande uit Brunello Cucinelli t-shirts, een donkere jeans en sneakers van Nike.


Hier is Zuckerberg tijdens de F8 in 2015 in zijn standaard uniform — zelfs de sneakers zijn hetzelfde gebleven.

Robert Galbraith/Reuters

Tegen 2016 verruilde Zuckerberg de zwarte sneakers voor een paar Nike Flyknit Lunar 3-schoenen in 'wolf gray'.

Stephen Lam/Reuters


En in 2017 koos hij dezelfde look.

Stephen Lam/Reuters


Maar het veranderde allemaal in 2018.

Justin Sullivan/Getty Images

In plaats van een grijs t-shirt koos Zuckerberg voor een marineblauwe trui - met een beetje fantasie kun je het Facebook-blauw noemen.

Justin Sullivan/Getty Images


Het is niet duidelijk van welk merk de nieuwe trui is. Wel weten we dat de marineblauwe, kasjmier trui in de collectie van Brunello Cucinelle - de ontwerper achter de grijze t-shirts - 530 euro kost.

Brunello Cucinelli/Mr. Porter

Dit is overigens niet de trui die hij op het podium droeg, maar hij is wel gemaakt door een ontwerper waar Zuck fan van is. Je kunt de trui online vinden.


Als je niet meer dan 100 euro wil uitgeven aan een trui, dan heeft H&M een betaalbare optie die identiek lijkt aan die van Zuck.

H&M mark zuckerberg

Je koopt 'm voor 19,99 euro. Een koopje! En voor 99 euro heb je er een met kasjmier.


Zuckerberg heeft nooit onthuld welk merk jeans hij graag draagt. Iedere donkere slim-fit spijkerbroek is goed.

Rag & Bone

Deze is van Rag & Bone en kost 175 euro.


Te duur? Bij Zara koop je er een voor een fractie van die prijs.

Zara

Deze zwarte spijkerbroek kost 19,95 euro.


Zuckerberg koos voor verandering, maar is zijn Nikes trouw gebleven. Tijdens de F8 van dit jaar droeg hij zwarte Nike Free RN 2017-sneakers.

Nike

Goed nieuws: bij Zalando zijn ze in de aanbieding voor 76,95 euro.