VVD-leider Mark Rutte had zich zijn bezoek aan tv-programma Pauw & Jinek maandagavond vast anders voorgesteld. Hij kreeg een horde woedende Groningers voor zijn kiezen die boos zijn over het kabinetsbeleid omtrent de gaswinning.

“Zijn dit boze burgers die hier zitten?”, vraagt Jeroen Pauw, terwijl hij wijst naar het publiek. Gejoel klinkt uit de zaal. “Naaiers!” roept een razende man. Een vrouw houdt een A4’tje omhoog met de tekst #notmypremier.

“We zijn mensen, maar worden niet behandeld als mensen. En dat is een groot probleem”, zegt een man die de microfoon voor zijn neus krijgt. “De heer Rutte heeft zes en een half jaar ons leeggezogen. En dat doet-ie nog steeds. Hij wordt nu afgeschilderd als een positief politicus. Optimistisch. Maar weet je wat een optimist doet? Die lacht alles weg, dus hij lacht ook onze problemen weg.”

Het woord is daarna aan Dick Kleijer uit Groningen. “Ik ben niet boos ik ben razend. Het cynisme groeit me over het hoofd heen”, aldus Kleijer. “Deze meneer Rutte zat eerder hier aan tafel bij Jinek en zei toen: ‘we doen het wel netjes in Groningen.’ Is het netjes als er in zijn regeerperiode 76.000 schademeldingen zijn? Is het netjes als er honderd huizen afgebroken worden, omdat ze niet meer verstevigd worden?”

Rutte wil het kabinetsbeleid verdedigen, maar hij wordt meerdere keren onderbroken door schreeuwende Groningers uit het publiek. Pauw en Jinek moeten herhaaldelijk vragen om stilte.

"De gaswinning in Groningen is natuurlijk in de afgelopen vijf zes jaar van iets waar Groningen, Nederland trots op was veranderd in een nachtmerrie", aldus Rutte. "Ik snap volledig hoe verschrikkelijk het is wat jullie meemaken. Daar hoef je echt niet aan te twijfelen."

De Groningers willen dat het kabinet de gaskraan helemaal dichtdraait. "Gas terug! Gas terug!" scanderen ze. Rutte legt uit dat de gaswinning terugbrengen naar nul op dit moment geen optie is. "Dan zit Nederland in de kou. Heel ons systeem is hierop ingericht, de kachels, de gasfornuizen."

Bekijk het fragment hieronder terug.

 

LEES OOK: Arjen Lubach legt uit waarom GroenLinkers overwegen op Rutte te stemmen